Hlavní obsah

Evropský parlament drtivou většinou schválil rezoluci proti Babišovi

Brusel

Poslanci Evropského parlamentu v pátek večer schválili rezoluci kritickou k možnému střetu zájmů českého premiéra Andreje Babiše. Usnesení vyzývá české úřady, aby začaly účinně řešit konflikt zájmů vrcholných politiků, Evropskou komisi pak k nulové toleranci vůči zneužívání peněz z rozpočtu Evropské unie.

Foto: Koláž Novinky.cz s Právo a ČTK

Andrej Babiš

Článek

Právně nezávazný dokument podpořili politici nejsilnějších parlamentních skupin.

Z celkem přihlášených 664 europoslanců jich pro rezoluci hlasovalo 510. Proti bylo 53, zdrželo se 101.

Usnesení vychází z debaty o zneužívání peněz z unijního rozpočtu, kterou poslanci vedli v lednu a v níž řada z nich situaci v Česku kritizovala. Kontrolní výbor EP podnikl v únoru cestu do Česka, kde podle své šéfky Moniky Hohlmeierové jeho členové zjistili, že české úřady neumějí střety zájmů politiků efektivně kontrolovat.

Agrofert: Europarlament si vymýšlí, europoslanci se nechali zneužít

Domácí

Ovládá Agrofert, má vliv na evropské peníze

Babiš podle textu rezoluce stále kontroluje holding Agrofert a přitom má zároveň vliv na rozdělování evropských peněz v Česku, což „zpochybňuje nezávislý a objektivní výkon jeho funkce”. Pokud audity EK prokážou střet zájmů, měl by se podle europoslanců premiér buď vzdát veřejných funkcí, zbavit veškerého spojení s Agrofertem nebo by firma neměla přijímat evropské peníze, konstatuje EP.

Česko nemůže mít vlastní pravidla pro střet zájmů, tvrdí šéfka výboru EP

Evropa

Loňská zpráva auditorů EK, která se týkala dotací ze strukturálních fondů EU, konstatovala, že Babiš je ve střetu zájmů. Podle zprávy má stále vliv na holding Agrofert, přestože ho v roce 2017 vložil do svěřenských fondů. Premiér to odmítá a usnesení EP i jeho misi v Česku označuje za zpolitizovanou záležitost, která má ovlivnit výsledek dosud neukončené auditní procedury.

Odsoudili Babišovy urážlivé výroky

Usnesení se vrací také k únorové návštěvě členů výboru EP pro rozpočtovou kontrolu v Česku, během níž poslanci dospěli k závěru, že české úřady nedokážou střety zájmů kontrolovat a řešit. Babiš v souvislosti s misí označil její šéfku Hohlmeierovou za pomatenou a české členy Tomáše Zdechovského a Mikuláše Peksu za vlastizrádce. Poslanci v textu "rázně odsuzují užití urážlivých výrazů" od Babiše a označují za nepřijatelné, že europoslanci kvůli své práci dostávají výhrůžky.

Poslanci v textu rovněž přivítali obnovení Babišova trestního stíhání v kauze Čapí hnízdo. O tom rozhodl v prosinci nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman poté, co jej dozorový státní zástupce Jaroslav Šaroch zastavil.

Předloni v prosinci poslanci schválili podobné usnesení, které vyzvalo EK k zastavení dotací pro Agrofert do doby, než bude otázka Babišova možného střetu zájmů objasněna. Podpora páteční rezoluce je však větší. Pro tehdy hlasovalo 434 politiků, proti bylo 64 a hlasování se zdrželo 47 členů EP.

Usnesení podpořily dva nejsilnější kluby lidovců a socialistů, přidali se také zelení a část liberálů, do jejichž řad patří i poslanci zvolení za Babišovo hnutí ANO. Ti hodlali hlasovat proti, stejně jako část poslanců nacionalistické frakce a někteří konzervativci.

Reklama

Výběr článků

Načítám