Hlavní obsah

Evropské státy se agresivně vyjadřují k otravě agenta, tvrdí Rusko

Moskvě je nepříjemné, jak nepředvídatelně a agresivně se evropské státy vyjadřují k otravě někdejšího dvojího agenta Sergeja Skripala a jeho dcery řekl podle agentury RIA Novosti mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Moskva obvinění z pokusu o vraždu odmítá.

Foto: Andrew Matthews, ČTK/AP

Britští vojáci v ochranných oděvech zakrývají odtahové vozidlo v Gillinghamu.

Článek

Bývalý agent ruské vojenské rozvědky a pozdější spolupracovník britské tajné služby Sergej Skripal a jeho dcera byli začátkem měsíce v jihoanglickém Salisbury terčem útoku nervově paralytickou látkou označovanou jako novičok. Británie z otravy viní Rusko a vyhostila 23 ruských diplomatů, Moskva odpověděla recipročním krokem.

"Je pro nás velmi nepříjemné mít nepředvídatelné a agresivně naladěné partnery, ale to je realita, se kterou musíme žít," uvedl Peskov. Dodal přitom, že Moskva hodlá i nadále svůj postoj tlumočit evropským státům.

Kritizoval i ministr zahraničí Lavrov

Podobná kritika zazněla již v pátek z úst ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova, když obvinil britskou vládu, že své spojence v EU tlačí ke konfrontaci s Kremlem. Šéf ruské diplomacie reagoval na rozhodnutí summitu Evropské unie povolat ke konzultacím velvyslance EU z Moskvy, jakož i na vyjádření některých zemí, včetně Česka, že by po britském vzoru mohly vyhostit ruské diplomaty.

Nizozemský premiér Mark Rutte potvrdil, že lídři osmadvacítky se dohodli, že povolají z Moskvy na konzultace unijního velvyslance, což je v diplomatické praxi vnímáno jako forma protestu.

Český premiér Andrej Babiš oznámil, že Česko v souvislosti s otravou Skripala a jeho dcery zvažuje vyhoštění několika ruských diplomatů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám