Hlavní obsah

Evropská unie neuznává výsledky běloruských voleb, oznámila Merkelová

– Brusel

Evropská unie neuznává výsledek prezidentských voleb v Bělorusku, v nichž pošesté zvítězil Alexandr Lukašenko. Na mimořádném summitu Unie se na tom ve středu shodli premiéři a prezidenti evropské sedmadvacítky, napsala agentura DPA.

Foto: Pool, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová.

Článek

Hlasování nebylo spravedlivé ani svobodné, uvedla německá kancléřka Angela Merkelová. Podle ní „není pochyb o tom, že během voleb nastalo masivní porušování pravidel“. „Odsuzujeme brutální násilí a zatýkání odpůrců,“ řekla. Zdůraznila ovšem, že o své budoucnosti si musejí rozhodnout výhradně sami Bělorusové, proto je na nich, aby nynější krizi vyřešili.

Kreml dává od Běloruska ruce pryč, vojáky nepošle

Evropa

Lidé v Bělorusku vyšli do ulic po vyhlášení výsledků prezidentských voleb v neděli 9. srpna. Protestují proti falšování výsledků, z nichž obviňují úřady a především Lukašenka. EU chtěla konáním mimořádného summitu vyslat jasný signál, že stojí na straně pokojných demonstrantů v Bělorusku.

Vůdkyně běloruské opozice vyzvala Evropu, aby jí pomohla převzít moc

Evropa

Kancléřka uvedla, že běloruská vláda musí zajistit, aby se lidé mohli svobodně vyjadřovat, a to i formou demonstrací. „Požadujeme proto bezpodmínečné propuštění všech zadržených,“ řekla a pokračovala: „Cestu si Bělorusko musí najít samo.“ Unie proto podporuje celonárodní dialog, do kterého se zapojí vedle vlády také opozice a veřejnost.

Protesty v Minsku i v řadě dalších běloruských měst bezpečnostní síly v minulých dnech rozháněly velmi tvrdým způsobem, několik lidí zemřelo, tisíce byly zatčeny a desítky jsou stále nezvěstné.

Starejte se o sebe a nepleťte se do Běloruska, vzkázal Lukašenko Západu

Evropa

Lukašenko krátce před zahájením evropského summitu z Minsku vzkázal, aby si vůdci západních zemí řešili své vlastní problémy a o Bělorusko se nestarali. „Prostě bych jim poradil: než na nás budete ukazovat prstem, dejte si do programu svých porad problém takzvaných žlutých vest ve Francii a strašných nepokojů v USA. Přál bych si, aby především posoudili protesty proti izolaci během pandemie v Německu a v dalších evropských zemích,“ prohlásil Lukašenko.

Reklama

Výběr článků

Načítám