Hlavní obsah

Evropská unie dá Lukašenkovi vízum

LUCEMBURK
Aktualizováno

Evropská unie zmírní sankce vůči Bělorusku a dočasně pozastaví zákaz udělování víz jeho předákům, včetně prezidenta Alexandra Lukašenka. V Lucemburku o tom rozhodli ministři zahraničí a evropských záležitostí unijních zemí.

Článek

"Na půl roku jsme pozastavili zákaz cestovat," potvrdil agentuře Reuters nejmenovaný evropský diplomat. Opatření se vztahuje na 35 běloruských představitelů.

EU by chtěla do Minsku vyslat určitý pozitivní signál kvůli tomu, že z této bývalé sovětské republiky v poslední době přicházejí určité demokratizační náznaky. Ještě nedávno přitom prezidenta Lukašenka mnozí evropští předáci označovali za posledního evropského diktátora.

Běloruské úřady ale propustily politické vězně. Na rozdíl od Ruska také neuznaly nezávislost separatistických gruzínských regionů Jižní Osetie a Abcházie, čehož se některé hlasy v unii obávaly. Minulý měsíc tam také proběhly volby, jejichž průběh se sice na Západě nesetkal s nadšením, avšak ukázal prý i některá pozitiva.

Definitivně uvolněna víza také Uzbekům

Unijní představitelé v Lucemburku rozhodli také o definitivním uvolnění sankcí pro představitele Uzbekistánu. Opatření, na něž Brusel přistoupil v květnu 2005, byla nicméně už řadu měsíců pozastavena.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám