Hlavní obsah

VIDEO: Běloruská opozice ve volbách opět neuspěla, lidé protestují

MINSK

V Bělorusku opět drtivě vyhrála vládní garnitura. Podle předběžných výsledků totiž neuspěl ani jeden z opozičních kandidátů ve stovce z celkem 110 volebních okrsků. Sdělila to v pondělí běloruská ústřední volební komise.

Článek

Stovky stoupenců opozice vyšly v noci do ulic Minska na protest proti výsledkům hlasování a podle agentury Reuters vyzývají Západ, aby je neuznal. Volební pozorovatelé Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) zveřejní ve 14:00 SELČ svou zprávu, v níž mají zhodnotit, zda byly volby v Bělorusku svobodné a poctivé, jak to sliboval prezident Alexandr Lukašenko.

"Zvolení kandidáti jsou stoupenci současného režimu," citovaly agentury AFP a AP sdělení předsedkyně komise Lidzije Jermošinovové novinářům. "Není mezi nimi žádný představitel opozice," upřesnila. Volební účast činila podle ÚVK 75,3 procenta.

O 110 křesel v parlamentu se v nedělních volbách, považovaných za test demokratičnosti režimu prezidenta Alexandra Lukašenka, ucházelo se 263 kandidátů, opozici zastupovalo 70 z nich.

Není vyloučeno, že některý z opozičních kandidátů bude přece jen ještě zvolen ve zbývajících okrscích. Jak ale poznamenala agentura AP, všichni významní představitelé opozice kandidovali v okrscích, kde byly hlasy už sečteny. V dosud nesečtených okrscích se o poslanecký mandát ucházeli málo známí opoziční kandidáti.

Pokojné protesty

Zástupci opozice se nakonec rozhodli nedělní volby nebojkotovat, předem ale vyjadřovali skepsi ohledně regulérnosti jejich výsledků.

Zhruba 800 stoupenců opozice se shromáždilo na třídě Okťabrskaja v centru Minsku, která byla dějištěm dřívějších protestů, aby dalo najevo své přesvědčení, že volby byly zfalšovány. S národními vlajkami, vlajkami Evropské unie a transparenty hlásajícími "Ne nepoctivým volbám!" se demonstranti vydali na pochod k úřadovnám ústřední volební komise a poté zpátky. Agentury v této souvislosti poukazují na nepřítomnost uniformovaných policistů u této akce, což je v Bělorusku zcela nezvyklé. Protest skončil pokojně po třech hodinách.

:. Stovky stoupenců protestují v Minsku proti průběhu běloruských parlamentních voleb.foto: ČTK/AP/Sergei Grits

Za celou dobu zatím čtrnáctileté vlády prezidenta Alexandra Lukašenka, který si od západních politiků vysloužil nálepku posledního evropského diktátora, mezinárodní pozorovatelé platnost žádných z konaných voleb neuznali. Lukašenko opozici systematicky potíral a svým vlivem na volební komisi vždy zajistil, aby jeho odpůrci do poslaneckých křesel nezasedli.

Reklama

Výběr článků

Načítám