Hlavní obsah

Evropané přestávají věřit v Evropskou unii

Brusel

Dluhová krize otřásla důvěrou Evropanů v projekt Evropské unie. Vyplývá to z březnového průzkumu střediska Pew Research Center v osmi členských státech EU včetně České republiky. Nejrychleji iluze ztrácí Francouzi. V České republice se však podpora evropské myšlenky proti loňsku zvýšila. Ukazují to výsledky zveřejněné na internetové stránce střediska.

Foto: Jacky Naegelen, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident Francois Hollande

Článek

Průzkumu se zúčastnilo 7646 lidí v České republice, Francii, Itálii, Německu, Polsku, Řecku, Španělsku a Velké Británii. Podpora myšlenky Evropské unie se ve většině z nich snížila. Víc než polovina lidí jí byla nakloněna jenom v Německu (60 procent), nejmenší podporu měla v Česku (38 procent). Zatímco mezi Němci lidí podporujících evropskou myšlenku však proti loňsku ubylo, v Česku se jejich počet jako v jediné ze zkoumaných zemí zvýšil, a to o čtyři procenta.

"Žádná evropská země se nestává deprimovanější a neztrácí iluze rychleji než Francie," tvrdí autoři studie. Francouzi podle nich EU jako instituci důvěřují méně než Italové nebo Španělé, na které těžce doléhají důsledky dluhové krize. O tom, že ekonomika jde špatným směrem, bylo ve Francii přesvědčeno 91 procent dotázaných . A počet lidí, podle kterých se francouzskému prezidentovi nedaří řešit krizi, se proti loňsku zvýšil o 24 procentních bodů na 42 procent. Zatímco loni ale Francouzi ještě hodnotili tehdejšího prezidenta Nicolase Sarkozyho, letošní výsledky se již týkají nové hlavy státu Françoise Hollanda.

Naopak německá kancléřka Angela Merkelová je podle průzkumu nejoblíbenější politickou představitelkou v Evropě. Její postup při řešení finanční krize v eurozóně schvalují lidé v pěti z osmi zkoumaných zemí. V Řecku a ve Španělsku, kde Berlín prosazuje tvrdá úsporná opatření, se ale většina dotázaných domnívá, že Merkelová svou práci nedělá dobře.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám