Hlavní obsah

Evropa si připomíná sto let od nesmyslné krvavé bitvy na Sommě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Thiepval

S velkou pompou si v pátek v severofrancouzské obci Thiepval připomněla Francie, Británie a Německo sté výročí bitvy na Sommě, která byla jedním z nejkrvavějších střetnutí první světové války. Pietní ceremonie se kromě potomků vojáků účastnili také prominentní hosté, například členové britské královské rodiny, francouzský prezident François Hollande, britský premiér David Cameron, německý exprezident Horst Köhler.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Evropští státníci během pietního aktu v ThiepvaluVideo: AP

 
Článek

Vedle Francie, kde se odehrává hlavní část piety, si britsko-francouzskou ofenzívu proti německým vojskům připomínají lidé po celé Evropě. Jen v Británii se konají více než dvě stovky takových akcí.

Foto: Pool, Reuters

Francouzský prezident Francois Hollande s britským princem Harrym (vlevo), Williamem a jeho manželkou Kate v obci Thiepval

Nejkrvavější... a zbytečná

Bitva na řece Sommě v severní Francii začala 1. července 1916 a byla nejkrvavější bitvou první světové války. Britsko-francouzská ofenzíva zde nedokázala prolomit německou obranu a bitva byla 18. listopadu 1916 v podstatě bez výsledku ukončena. Ztráty na obou stranách se blížily 1,3 miliónu osob.

Foto: Phil Noble, Reuters

Pietní akt ke stému výročí bitvy na Sommě v obci Thiepval

Bitva se zapsala do dějin nejen jako symbol nesmyslného krveprolití, ale také tím, že zde Britové poprvé nasadili obrněná vozidla - tanky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám