Hlavní obsah

Euroskepse na Pražském hradě končí, všímají si evropské noviny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín/Brusel/Paříž

Komentáře francouzského a belgického tisku zdůrazňují, že do rozhodujícího druhého kola prezidentské volby v ČR postupují dva proevropští politici. Bez ohledu na výsledek hlasování 26. ledna se Češi otáčejí zády k euroskeptické politice, kterou vedl deset let odstupující prezident Václav Klaus, uvedl server francouzského ekonomického deníku Les Echos. I německý tisk se věnuje této otázce.

Foto: Petr Horník, Právo

Karel Schwarzenberg při volbě prezidenta v obci Sýkořice.

Článek

Podporu evropské integraci ze strany Miloše Zemana i Karla Schwarzenberga vyzdvihl také server politického týdeníku Le Nouvel Observateur. Komentář zdůrazňuje, že výsledek druhého kola je velmi nejistý, ale že na 8,4 milionu českých voličů již uzavřelo kapitolu Klausova euroskepticismu.

Komentátor LesEchos.fr označil Zemana za "eurofederalistu" a zastánce zpevnění struktur Evropské unie včetně společné hospodářské politiky. I Schwarzenberg podle článku serveru volá po "solidární Evropě" a větší jednotě všech 27 členů EU.

Francouzský zpravodajský server Direct.Matin.fr vnímá Zemana jako představitele proevropské levice a Schwarzenberga jako zástupce proevropské pravice. Totéž uvedl na svém webu deník Le Figaro, podle kterého je odstupující Klaus euroskeptik.

V druhém kole za dva týdny zvolí Schwarzenberga nástupcem Václava Klause a tím bude Klausova éra ukončena.
TAZ

Také belgické frankofonní deníky také vyzdvihují proevropskou orientaci budoucího prezidenta ČR. "České proevropské hlasování," dal titulek článku deník Le Soir a La Libre Belgique naspala "Dva proevropané v rozhodujícím kole"

V Německu zaujal Schwarzenberg

"Havel jako filozof a světoobčan s vysokými morálními nároky, Klaus jako jeho hospodářsko-liberální a izolacionistický protipól. V druhém kole půjde o rozhodování mezi hodnotami těchto dvou vůdčích osobností a protikladů," soudí berlínský list Der Tagesspiegel, podle něhož by Schwarzenberg byl velkým vítězstvím pro Evropskou unii a Česká republika s ním v čele by napsala svou novou evropskou kapitolu.

Klaus a Havel tak nebudou mít rovnocenného nástupce. Oba kandidáti Zeman i Schwarzenberg nejsou žádnými politiky obrácenými do budoucnosti a nepředstavují ani symbolicky nutnou změnu české politiky.
Berliner Zeitung

V druhém kole prezidentského klání očekává tento deník souboj ideologií. "Zeman je upřednostňovaným kandidátem dosluhujícího prezidenta Václava Klause, Schwarzenebrg se zase hlásí k dědictví nedávno zemřelého Václava Havla," píše autor článku.

Také levicový TAZ píše, že nadějí mladé generace Čechů stal "pětasedmdesátiletý šlechtic s obrovským majetkem a komickým akcentem". "Schwarzenberg ale reprezentuje to, co si oni i mnoho starších po éře Václava Klause přeje nejvíc: slušnost, sebevědomí a otevřenost. A samozřejmě také trochu noblesy. Pak si Schwarzenberg může mumlat, jak moc chce, to je recept na úspěch," soudí berlínský list, který rovnou předjímá výsledek voleb: "Schwarzenberg se stane novým prezidentem České republiky. To je už teď jasné, ačkoli druhé kolo volby mezi ním a jeho konkurentem Milošem Zemanem se koná až za dva týdny. Schwarzenbergův nečekaný a ohromující úspěch v prvním kole totiž ukázal, že Češi mají své společnosti už dost a chtějí změnu. Symbolem této změny se stal právě Schwarzenberg.“

Podle listu k němu nemají Češi alternativu. "V druhém kole za dva týdny zvolí Schwarzenberga nástupcem Václava Klause a tím bude Klausova éra ukončena," předpovídá berlínský deník.

Podle Südwest Presse v druhém kole rozhodne to, jak se postaví sociální demokraté ke svému bývalému předsedovi Zemanovi, který se s ČSSD před lety ve zlém rozešel. "Pokud bude levicový tábor nejednotný, mohl by Pražský hrad dobýt skutečně kníže," prorokuje deník vycházející na jihozápadě Německa.

Nový prezident zůstane ve stínu Havla a Klause

Česko nebude mít rovnocenného nástupce Václava Havla a Václava Klause, tvrdí v komentáři k výsledku prvního kola českých prezidentských voleb list Berliner Zeitung. Soudí, že mezi všemi devíti kandidáty na českého prezidenta nebyl "ani jeden opravdový nositel sympatií, jehož by si člověk ze srdce přál za prezidenta, a ani jeden politik formátu obou dosavadních hlav státu".

"Klaus a Havel tak nebudou mít rovnocenného nástupce. Oba kandidáti Zeman i Schwarzenberg nejsou žádnými politiky obrácenými do budoucnosti a nepředstavují ani symbolicky nutnou změnu české politiky. Zeman i Schwarzenberg jsou něčím jako pozůstatky 90. let minulého století," píše berlínský deník.

"Bez ohledu na výsledek druhého kola si bude společnost této země muset položit otázku: Jak je možné, že se za 20 let samostatného vývoje nepodařilo vytvořit respektovanou osobnost, které by velká většina obyvatelstva skutečně důvěřovala, aby vedla zemi?" ptá se list.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám