Hlavní obsah

Europoslanci zamítli Macronovu kandidátku do EK

Aktualizováno

Europoslanci zamítli kandidaturu Francouzky Sylvie Goulardové do Evropské komise (EK). Informoval o tom server Politico, podle nějž jde o výraznou ránu pro francouzského prezidenta Emmanuela Macrona. Kandidátka na komisařku pro vnitřní trh před poslanci při druhém slyšení neobhájila finanční nesrovnalosti z dob, kdy sama zasedala v Evropském parlamentu. Je podezřelá, že brala peníze na asistenta, kterého neměla.

Foto: Olivier Matthys, ČTK/AP

Sylvie Goulardová neprošla.

Článek

Macronova kandidátka nepřesvědčila poslance už při tříhodinovém grilování, napsal již minulou středu deník Financial Times. Neuspokojily je ani odpovědi na dodatečné dotazy, a tak musela ve čtvrtek předstoupit před výbory pro vnitřní trh a pro průmysl podruhé. Opět neuspěla.

Z celkem 82 poslanců, kteří se tajného hlasování účastnili, jich pro Francouzku hlasovalo jen 29, jeden se zdržel. Verdikt přijala, protože prý respektuje demokracii.

Foto: Eric Gaillard, Reuters

Francouzský prezident Emmanuel Macron

Spekuluje se, že kandidaturu Goulardové potopili poslanci pravostředové Evropské lidové strany, uvedl server. Goulardová totiž patří k Macronově frakci Renew Europe, která znemožnila zvolení kandidáta lidovců Manfreda Webera předsedou komise.

To ale popřela koordinátorka výboru Christel Schaldemosová: „To není jen politická hra, byly tu vážné otázky ohledně její integrity.”

Mrtvé duše 

Goulardová odborně prošla, jenže čelí podezření, že jako europoslankyně zaměstnávala neexistujícího asistenta a brala na něj peníze. Protože to nedokázala doložit, musela europarlamentu vrátit 45 000 eur. Francouzská policie ji vyšetřovala v rámci širší kauzy zneužívání evropských financí na fiktivní asistenty v její bývalé straně Demokratickém bloku. Podezření také vzbuzovalo, že brala vysoké částky od amerického think-tanku Berggruen, měsíčně až 10 000 eur.

Nová Evropská komise se sype, dva navržení kandidáti neprošli

Evropa

Goulardová je letos již třetím kandidátem do EK, který byl odmítnut. Neprošel ani maďarský kandidát a lidovec László Trócsányi, stejně jako Rumunka a socialistka Rovana Plumbová.

Problémy má už třetí kandidát na eurokomisaře, jeden už byl vyměněn

Evropa

Trócsányi byl již nahrazen jiným kandidátem Olivérem Várhelyim, který bude mít na starosti rozšíření EU.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám