Hlavní obsah

EU vojenskou misi na Ukrajinu nepošle

– Kyjev

Evropská unie nevyšle na Ukrajinu mírové sbory, ačkoliv má obavy z dalších násilností na východě země. Vyplynulo to z jednání ukrajinského prezidenta Petra Porošenka s unijními představiteli v čele s předsedou Evropské rady Donaldem Tuskem a šéfem Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Předseda Evropské rady Donald Tusk (vlevo) a šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker (vpravo) s ukrajinským prezidentem Petrem Porošenkem v Kyjevě

Článek

„Znepokojují nás zprávy o tom, že na východní Ukrajinu stále proudí zbraně,“ řekl podle BBC po jednání Tusk, avšak současně uvedl: „Můžeme mluvit jen o civilní misi, nikoliv o vojenské.“ Civilní mise by podle Tuska měla zjistit, jak by mohla být posílena pomoc na zajištění bezpečnosti Ukrajiny.

Ukrajinská vláda před časem vyzvala OSN a EU, aby na Donbas vyslaly mírové sbory. Kyjev se obává, že separatisté obnoví boje a s podporou Ruska zaútočí na Mariupol. Ostřelování u nedaleké obce Šyrokyne pokračuje navzdory platnému příměří, v neděli tam zaznamenali i střelbu z tanků.

Podle Porošenka je mírových sborů třeba k zajištění dohledu nad situací ve frontových oblastech. Pozorovatelé z Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) upozorňují, že nejsou schopni ověřovat všechny zprávy o stahování těžké techniky a zbraní z linie dotyku.

Ukrajinský prezident také během setkání v Kyjevě požádal o zrušení evropských víz pro Ukrajince.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám