Hlavní obsah

EU se dohodla na covidových semaforech, opatření však jednotná nebudou

Brusel

Státy Evropské unie sjednotí barevné hodnocení regionů podle stupně šíření koronavirové nákazy. Ke vzájemnému uznávání testů či sladění karanténních pravidel však nakonec nepřistoupí.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Slovenští policisté kontrolují řidiče přijíždějící na Slovensko z České republiky. Ilustrační foto

Článek

„Cestovní omezení ztížila mnoha našim občanům cesty za prací, na univerzity či návštěvy jejich nejbližších. Je naší společnou povinností zajistit koordinaci jakýchkoli opatření omezujících svobodný pohyb," uvedl německý ministr pro evropské záležitosti Michael Roth. Jeho země jako předsednický stát EU však přišla s návrhem, který reflektoval jen část doporučení Komise.

EU dostane další dodávku remdesiviru pro půl milionu pacientů

Ekonomika

Státy budou na jeho základě společně rozlišovat čtyři barevné zóny. Zelenou budou označeny regiony, kde za poslední dva týdny přibude na 100 tisíc obyvatel méně než 25 nových případů covidu-19 a pozitivní budou méně než čtyři procenta testů.

Oranžová bude platit tam, kde přibude mezi 25 a 150 případy a poměr pozitivních testů zůstane pod čtyřmi procenty.

EU a covid: Unie má šanci ukázat svoji sílu. Anebo slabost

Ekonomika

Pokud čtyřprocentní hranici překročí, region může být stále označen oranžově, jen když je nově nakažených méně než 50. Pokud budou čísla vyšší, na semaforu začne svítit červená. Regiony, z nichž nebude dostatek vyhodnotitelných informací nebo budou provádět málo testů, budou označeny šedou barvou.

Obyvatelé zelených regionů nemají problém

Podle schválených pravidel by unijní země neměly nijak omezovat vstup lidí ze zelených zón. Při případných restrikcích, jako jsou povinné testy či karantény, by měly státy rozlišovat mezi oranžovými a červenými zónami, což se v mnoha případech děje již dnes.

Část zemí však dlouhodobě odmítá podpořit koordinaci v dalších bodech. Státy tak budou moci i nadále požadovat testování po příjezdu a neuznávat výsledky testů z jiných zemí. Plně na jejich rozhodnutí zůstává i délka případné karantény.

Reklama

Výběr článků

Načítám