Hlavní obsah

EU rozšířila sankční seznam Rusů porušujících práva Ukrajiny

Brusel

O dalších osm lidí rozšířila Evropská unie seznam lidí postižených sankcemi kvůli porušování územní celistvosti Ukrajiny. Na kroku se před měsícem shodli ministři zahraničí EU kvůli zásahu Ruska proti ukrajinským lodím v Kerčské úžině. Krok už nabyl platnosti, uvedla v pátek Rada EU.

Foto: Reuters

BEZ KOMENTÁŘE: Zadržené ukrajinské lodě v přístavu na Krymu

Článek

Zákaz cest do EU a zmrazení případného majetku v unii tak nově dopadlo nejen na tři velící důstojníky ruských lodí, ale i na jejich nadřízené na příslušném kontrolním stanovišti a na velitele ruských vojenských sil v regionu. Zasaženi unijním rozhodnutím byli i vedoucí a zástupce vedoucího ředitelství pro hranice ruské Federální bezpečnostní služby (FSB).

Omezující opatření, která se nyní vztahují na 170 lidí a 44 právnických subjektů, byla prodloužena o dalšího půl roku - nově platí do 15. září 2019. Kromě zákazu cest a zmrazení majetku také znamenají nemožnost finančních půjček od subjektů z Evropské unie.

Zadržení Ukrajinci jsou dodnes v ruské vazbě

Loni v listopadu Rusko ve strategické Kerčské úžině spojující Černé a Azovské moře zadrželo tři ukrajinské lodí i s 24 námořníky, kteří jsou dodnes v Rusku ve vazbě a hrozí jim až šestileté vězení. Kyjev událost označil za ruskou agresi, Moskva hovoří o provokaci druhé strany a odmítla je propustit.

Rada EU v pátek připomněla, že také unie požaduje okamžité propuštění námořníků i vrácení stále zadržovaných lodí.

Německo označilo za šikanující ruské kontroly lodí v Kerčském průlivu. Moskvu vyzvalo k respektování suverenity Ukrajiny a propuštění politických vězňů.

Reklama

Výběr článků

Načítám