Hlavní obsah

EU při nákupu vakcín chybovala, přiznala von der Leyenová

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín
Aktualizováno

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová ve čtvrtek přiznala v rozhovoru pro list Süddeutsche Zeitung, že Evropská unie udělala chyby při pořizování vakcín proti koronaviru. Uvedla, že se EU zaměřila více na otázku vývoje, a ne už hromadné výroby.

Foto: Reuters

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová

Článek

V rozhovoru s listem předsedkyně EK přiznala, že Evropa podcenila „jaké komplikace se mohou objevit“.

Připustila i chyby ve strategii. „Velmi jsme se zaměřili na otázku, zda tu bude vakcína, a tudíž na její vývoj,“ řekla von der Leyenová listu a dodala: „Při zpětném pohledu jsme měli současně více myslet na otázky její masové produkce”.

Uznala i chyby v komunikaci. „Měli jsme lidem jasněji vysvětlovat, že to jde dopředu, ale pomalu, a že se u nových postupů objeví nové problémy a nastanou zpoždění.“

EU zvrtala nákup a distribuci vakcín, píše Daily Mail

Evropa

Brusel hromadně objednal pro všech 27 členských zemí celkem 2,3 miliardy vakcín od šesti výrobců. Firmy ale dodávají méně, než slíbily, připomněl týdeník Focus.

AstraZeneca dodá do konce března jen 40 milionů dávek místo 80 milionů, protože má problémy s výrobou v belgické továrně.

Scheisse. Německý ministr sepsul Evropskou komisi i dodávky vakcín

Koronavirus

Reklama

Výběr článků

Načítám