Hlavní obsah

EU pozastaví sankce vůči Bělorusku, záleží na Lukašenkovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropská unie pozastaví platnost ekonomických sankcí vůči Bělorusku, pokud se nedělní prezidentské volby uskuteční podle regulí a nebudou-li po nich následovat represe vůči opozici. S odkazem na evropské diplomaty to v pátek uvedla agentura Reuters. Očekává se, že volby znovu vyhraje Alexandr Lukašenko, který zemi vládne tvrdou rukou už 21 let.

Článek

„V závislosti na Lukašenkově chování během voleb bude formálně přijato rozhodnutí zrušení sankcí na čtyři měsíce,“ řekl agentuře jeden z diplomatů.

Pozastavení embarga by se týkalo zhruba 140 jednotlivců figurujících na černé listě EU. Ti by tak od konce října do konce února mohli znovu po Evropě cestovat a disponovat zmrazeným majetkem. Podobně má být zbaveno sankcí 25 běloruských podniků. Zbrojní embargo Unie vůči Bělorusku má ovšem nadále platit, stejně jako sankce vůči čtyřem zástupcům běloruské bezpečnosti podezřelým z toho, že stojí za zmizením představitelů opozice.

„EU musela odpovědět na propuštění politických vězňů,“ vysvětlil plánované zastavení sankcí zdroj. Narážel na srpnové propuštění šesti opozičních zástupců. Agentura Reuters uvedla, že kromě tohoto kroku si Unie cení skutečnosti, že Lukašenko sehrál významnou roli při uklidňování konfliktu na Ukrajině, když za účasti EU i Ruska v Minsku opakovaně hostil znesvářené strany.

Lukašenko je spojencem Ruska, ale v poslední době také signalizuje vůli být zadobře s Unií. Zastavení sankcí může podle Reuters signalizovat novou éru vztahů s Běloruskem, která je součástí Euroasijské unie iniciované ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám