Hlavní obsah

EU hrozí rozpad, pokud se neshodne na řešení migrace, míní švédský premiér

Bern

Evropská unie by měla do dvou měsíců najít společnou řeč v řešení migrační krize, jinak jí hrozí rozpad. Řekl to ve čtvrtek švédský premiér Stefan Löfven během vystoupení na ekonomickém fóru ve švýcarském Davosu.

Foto: Jonas Ekstromer/TT News Agency, Reuters

Švédský premiér Stefan Löfven

Článek

„Víme, že s příchodem jara pravděpodobně opět naroste počet migrantů," uvedl Löfven. Pokud se do té doby nepodaří přesvědčit země odmítající přijímat běžence, aby změnily svůj názor, je podle švédského premiéra v ohrožení Evropská unie a s ní i schengenský prostor.

Vyzval přitom ostatní evropské země, aby převzaly svůj díl odpovědnosti.

Do Švédska spolu s Německem směřuje nejvíce migrantů, země začíná jejich příchod omezovat, zavedla například kontroly na hranicích s Dánskem.

Tzv. kvóty na příjem uprchlíků odmítá ČR nebo Slovensko, skeptická je i nová polská vláda, ač ta původní jednorázové přerozdělení schválila. Debata o trvalých kvótách v EU zatím zkrachovala.

V rámci schváleného přerozdělení bylo zatím posláno do vybraných zemí jen minimum běženců.

Ohrožení EU cítí i další

O lhůtě dvou měsíců na řešení krize tento týden hovořil i předseda Evropské rady Donald Tusk. V případě, že osmadvacítka nenajde shodu, hrozí podle něj zhroucení schengenského systému. Evropská unie jako politický projekt podle Tuska selže, pokud nedokáže chránit své vnější hranice.

Už loni v listopadu o ohrožení schengenského prostoru hovořil i předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám