Hlavní obsah

EU chce po tragédii uprchlíků monitorovat Středozemní moře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Štrasburk/Řím
Aktualizováno

Počet obětí potopení lodě Begonia G s migranty s Afriky vzrostl na 274, když se z vraku podařilo vylovit dalších 43 těl obětí. Jako první vyzdvihli šest žen, šest mužů a dítě. V úterý to oznámily italské úřady. Evropská unie chce kvůli tragédii zahájit monitorovací mise ve Středozemním moři, které by podobným tragédiím zabránily.

Foto: Luca Bruno, ČTK/AP

Italští vojáci nesou těla Afričanů z potopené lodi

Článek

Plán monitorování a záchranných operací chce ještě v úterý na zasedání v Lucemburku předložit komisařka pro vnitřní záležitosti Cecilia Malmströmová. Pozorována by měla být oblast od Kypru po Španělsko.

„To by mělo pomoci předejít tragédiím, jaká se odehrála v Lampeduse,“ řekl její mluvčí Michele Cercone.

Evropská komise si léta marně přeje, aby v přistěhovalecké politice ustoupily do pozadí národní zájmy, a chce rovněž otevřít nové cesty pro legální přistěhovalce do zemí EU.

"Imigrační politika je rozdrobená a v rukou ji mají ty členské země, které ji posuzují z pohledu svých domácích starostí. Přistěhovalectví se vnímá jako hrozba, jako problém. Měli bychom přitom vidět, co vše prospěšné může přinést," řekl mluvčí Malmströmové.

Propletená těla obětí

Z vln a vraku ležícího v padesátimetrové hloubce se už podařilo vyzvednout 274 těl. Počet obětí ale zřejmě dále poroste. Na potopené lodi se přepravovalo 545 Eritrejců a Somálců, z nich pouze 155 se podařilo zachránit. Potápěči podle námořnictva našli masu propletených těl.

„První tým potápěčů se právě vrátil se čtyřmi těly vyproštěnými z vraku. Uvnitř lodi uvolnili další zaklíněná těla, která ale ještě musejí být vytažena na povrch,” řekl agentuře AFP mluvčí pobřežní stráže na ostrově Lampedusa Leonardo Ricci a dodal: „Je to složitá operace kvůli všem těm provazům a lanům plovoucím ve vodě. Potápěči uvážou uzel kolem kterékoli části těla, například paže nebo nohy, a pak (oběť) vytáhnou z vraku.”

„Je velmi únavné vytahovat je na hladinu a pak vyzdvihnout na palubu (záchranářského) plavidla. Do práce je připraven vyrazit nový tým,” řekl také.

Mezi dosavadními oběťmi je i 81 žen a osm dětí. "Uvnitř nacházíme víc žen než mužů," řekl koordinátor potápěčů Gianni Dessi televizi Sky TG24. "Doufáme, že tomu tak nebude, ale očekáváme, že najdeme další děti," dodal Dessi.

Kapitán ve vazbě

Současně byl zadržen 35letý kapitán lodi Chalíd bin Salám, který skončil ve vazbě. Vyšetřovatelé jej podezírají, že může za potopení lodi. V tom případě by čelil obžalobě z mnohonásobného zabití. Zatím ale obviněn nebyl ani z nelegálního převozu přistěhovalců. Bin Salám už byl letos z Itálie vyhoštěn. Muže jako kapitána označili další přeživší. "Byli jsme na sobě těsně namačkáni, aniž bychom se mohli hýbat," vypověděl podle agentury DPA jeden ze svědků.

Podle svědků kapitán poté, co lodi asi kilometr od pobřeží vypověděly motory, vyzval cestující, aby naházeli oděvy do barelu, kde je polil benzínem a zapálil. Chtěl takto připoutat pozornost. Oheň se ale rozšířil a lidé běželi na druhou stranu rybářské lodi, která se kvůli tomu převrátila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám