Hlavní obsah

Dva týdny od atentátů v Bruselu: 37 lidí je stále na jednotkách intenzivní péče

Brusel

Dva týdny po atentátech v Bruselu, které si vyžádaly 32 obětí a na 300 zraněných, je v nemocnicích stále 66 lidí. Z nich 37 zůstává na jednotkách intenzivní péče. Uvedly to v pondělí belgické zdravotní služby.

Foto: Martin Meissner, ČTK/AP

Belgičtí policisté a záchranáři zasahují u stanice metra Maalbeek

Článek

Osoby v intenzivní péči trpí větším počtem zranění a vážnými popáleninami.

„Šestadvacet pacientů se léčí ve střediscích, které se specializují na popáleniny,” upřesnila mluvčí zdravotních služeb Sven Heyndrickxová.

Mezi hospitalizovanými je 33 Belgičanů a 33 občanů 18 jiných států. Jsou rozmístěni ve 22 nemocnicích. Dva z nich se léčí ve Francii.

Bruselská prokuratura také upřesnila, že přesně polovina ze 32 obětí jich zahynula při dvojitém pumovém atentátu na letišti Zaventem a dalších 16 při atentátu ve stanici metra Maalbeek.

Vyšetřování série útoků, k nimž se přihlásila radikální organizace Islámský stát, ještě neskončilo. Jedná se ale o nejvražednější teroristické útoky v dějinách Belgie.

Složitá pátrání

V Evropě se dále pátrá po nejméně 22 členech džihádistické skupiny, která podnikla loni atentáty v Paříži a letos v Bruselu, uvedl list The Wall Street Journal s odvoláním na dokumenty z vyšetřování a experty.

„Vidíme mnoho spiknutí a několik buněk, o nichž nyní víme, že patří ke stejné síti,” uvedl Jean-Charles Brisard z Centra pro analýzu terorismu. „Problémem je, jak je najít,” dodal.

Klíčovou postavou pro verbování byl kazatel Khalid Zerkani. Pátrá se i po Sami Zarroukovi, který řekl, že chce odejít do Afghánistánu a udělat ze své ženy sebevražednou atentátnici. V roce 2013 odešel o Sýrie.

Reklama

Výběr článků

Načítám