Hlavní obsah

Dva tisíce uprchlíků se pokusily vniknout do Eurotunelu

Aktualizováno

Zhruba 2000 uprchlíků se v noci na úterý pokusilo dostat do Eurotunelu, který spojuje francouzské Calais s anglickým Folkestonem. Informovala o tom BBC. Podobné pokusy, avšak v menším rozsahu, jsou v posledních týdnech v Calais na denním pořádku.

Foto: Pascal Rossignol, Reuters

Letecký pohled na tábor imigrantů poblíž Calais

Článek

"Byl to největší pokus za poslední měsíc a půl,” řekl mluvčí společnosti, která Eurotunel provozuje. Do tunelu se pokusili dostat mezi půlnocí a šestou hodinou ráno. „Povolali jsme všech 200 našich bezpečnostních zaměstnanců,” dodal mluvčí.

Uprchlíci chtěli proniknout do vagónů v nákladním terminálu a poničili při tom několik plotů. „Naneštěstí bylo několik lidí zraněno, žádný vlak ale nebyl poškozen,” citovala mluvčího televize SkyNews.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

V úterý se vlaky do Británie zpožďovaly o hodinu, do Francie o půl hodiny.

Calais je výchozím místem do Británie pro většinu turistů, kontinentální přístav leží vzdušnou čarou nejblíže anglickému pobřeží. Uprchlíci se snaží dostat do vlaků i do přívěsů kamiónů, které na cestu přes kanál čekají.

Od začátku června při podobných pokusech zemřelo osm lidí. V Calais je nyní asi 5000 běženců především z Etiopie, Eritreje, Súdánu a Afghánistánu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Provozovatel eurotunelu žádá o pomoc s uprchlíkyVideo: Reuters

Britská ministryně vnitra Theresa Mayová v úterý oznámila, že Londýn na zlepšení bezpečnostních opatření u terminálu Eurotunnelu v Coquelles nově uvolní sedm miliónů liber (267 miliónů Kč).

O uvedenou částku tak Británie navýší investici ve výši 15 miliónů liber (573 miliónů Kč), kterou již dříve slíbila na posílení bezpečnosti přístavu v Calais.

„(Migranti) musí vědět, že neexistuje možnost dostat se přes kanál,” uvedla Mayová po úterním jednání se svým francouzským protějškem Cazeneuvem.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám