Hlavní obsah

Dva tisíce lidí protestují v Bělehradě na podporu Ruska

– Bělehrad • Aktualizováno

Kolem dvou tisíc lidí se sešlo v centru Bělehradu před pomníkem krále Milana Obrenoviće, aby se vydali na pochod na podporu Ruska. Demonstranti odmítají protiruské sankce a velebí bratrství mezi Srby a Rusy, píše server deníku Blic.rs. Akci organizují pravicové strany.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Lidé v Bělehradě protestují na podporu RuskaVideo: Reuters

 
Článek

K účastníkům protestu z pódia promluvili zástupci krajně pravicových organizací – Damnjan Knezević z Lidové hlídky a Mladen Obradović z Obrazu. Tvrdí, že pokud Srbsko po volbách uvalí na Rusko sankce, vyjde do ulic dvakrát tolik lidí než nyní.

Knezević tvrdí, „že rusofobie v Srbsku je statistická chyba“ a že „každý Srb je ruský bratr“. „Neexistuje Srb, který by zavedl sankce proti Rusku a Bělorusku,“ prohlásil Knezević.

Obradovič řekl, že „Rusko osvobozuje celý svět od hrozeb NATO“ a že dnes „Putin ukázal, kdo je nejsilnější a nejstatečnější státník na světě“.

Letecké snímky z Borodjanky ukazují naprostou zkázu

Zahraniční

Shromáždění začalo hymnami Srbska a Ruska, účastníci nesou ruské a srbské vlajky a volají „Rusko, Rusko“, „Srbové a Rusové jsou bratři navždy“, „Zrada, zrada“ a „Vučiči Šiptare, zradil jsi Srbsko“.

Naráželi na to, že Srbsko na Valném shromáždění OSN hlasovalo pro rezoluci odsuzující Rusko kvůli invazi na Ukrajinu.

Z centra Bělehradu se vydali protestující k ruské ambasádě.

Srbský prezident Aleksandar Vučić ohledně války na Ukrajině lavíruje a snaží se vybalancovat snahy země o vstup do Evropské unie s tradičně úzkou spoluprací s Moskvou. Den po invazi uvedl, že „plně podporuje územní celistvost Ukrajiny“, zároveň se však měsíc před parlamentními a prezidentskými volbami odmítá připojit k západním sankcím vůči Rusku. Prezident Vučić připustil, že Srbsko se nachází ve „velmi složité situaci“ a že ve světě „existuje menší pochopení pro pozici Srbska než kdy jindy“.

Reklama

Výběr článků

Načítám