Hlavní obsah

Dva mladí Češi zahynuli při výstupu na Grossglockner

• Aktualizováno

Tragicky skončila v sobotu výprava dvou českých turistů ve věku 25 a 26 let na nejvyšší horu Rakouska Grossglockner. Při výstupu se zřítili do hloubky 450 metrů. Informovala o tom agentura APA.

Foto: Profimedia.cz

Vrchol Grossglockneru

Článek

Podle rakouské policie se neštěstí událo krátce po 12:30, když dvojice postupovala po hřebeni Stüdlgrat. Co k tragické události vedlo, zatím není jasné.

Toni Riepler z místní horské služby ale webu Kleinezeitung řekl, že v oblasti byly komplikované podmínky:  "Napadlo 75 centimetrů nového sněhu."

Těla obou českých občanů vyzvedl kolem 15. hodiny policejní vrtulník a dopravil je do údolí.

Horská služba původně pátrala ještě po třetím účastníkovi výpravy, ale ukázalo se, že žádný nebyl, uvedla APA.

Čeští turisté, kteří v posledním roce zahynuli v zahraničí
6. července 2011 - Při sestupu z vrcholu Ellmauer Halt v Tyrolsku zahynul pětatřicetiletý český turista. Muž uklouzl a zřítil se z výšky asi 200 metrů.
7. července 2011 - V Západních Tatrách zemřela po 150metrovém pádu česká turistka. Žena se zřítila z horského sedla mezi Ostrým Roháčem a vrchem Plačlivé směrem do Jamnické doliny. Příčinou neštěstí bylo podle horských záchranářů zřejmě nepříznivé počasí a kluzký terén.
26. září 2011 - Poblíž vrcholu Wamperten Schrofens u tyrolské obce Lermoos zahynul český turista. Muž patrně ztratil rovnováhu a zřítil se asi o 150 metrů níže.
27. prosince 2011 - Ve švýcarských Alpách se do 450 metrů hluboké propasti zřítil 26letý Čech. Neštěstí se stalo na hoře Titlis v Urnských Alpách v centrální části země. Pod turistou se utrhl sněhový převis, když nedaleko horské stanice Titlis přelezl zábranu a nedbal přitom výstražných cedulí.
4. března 2012 - Po pádu z hory Ďumbier ve slovenských Nízkých Tatrách zahynul šestadvacetiletý turista z Česka. Muž padal strmým zledovatělým žlabem asi 300 metrů a zastavil se až o stromy. Zraněním na místě podlehl.
16. června 2012 - Při výstupu na rakouskou horu Grossglockner se do hloubky 450 metrů zřítili dva čeští turisté. Ani jeden z nich pád nepřežil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám