Hlavní obsah

Důvodem pádu polského letadla mohlo být údolí před letištěm

Právo, mcm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Waršava

Podivná ztráta výšky letounu, kvůli níž havarovalo letadlo s polským prezidentem, může mít prosté vysvětlení – údolí před přistávací dráhou. Podle listu Gazeta Wyborcza piloti patrně nevzali v potaz reliéf terénu u smolenského letiště a v husté mlze neviděli jeho rizika.

Foto: Gazeta Wyborcza , Novinky

Článek

Letiště totiž leží na vyvýšenině. „Při přibližování se k přistávací dráze z východu přelétají letadla nad úzkým údolím o hloubce až 60 metrů. Obvykle nad ním letí ve výšce 30 až 60 metrů nad úrovní přistávací dráhy,“ upozornil ruský novinář Sergej Amělin, který přišel s novou verzí rekonstrukce katastrofy.

Podle něj je zarážející, že právě nad nejhlubším místem údolí začal prezidentský stroj prudce klesat.

„Pilot přilétal v husté mlze. Neviděl údolí. Mohl si však na výškoměru všimnout, že stroj je příliš vysoko, aby se trefil na dráhu. Je tedy možné, že se chybně rozhodl snížit kurs. Na opačné straně úžlabí se pak ocitl ve výšce osmi metrů a tam zavadil křídlem o strom,“ soudí Amělin.

List se odvolává také na bývalého pilota stíhaček, podle nějž je to velmi pravděpodobný scénář. Piloti si podle něj mohli myslet, že nalétnou v ose přistávací dráhy těsně nad zemí a možná zahlédnou přistávací plochu, takže budou moci bezpečně přistát – a kdyby se to nepodařilo, že vylétnou vzhůru a odletí na záložní letiště.

„Pro takový přistávací manévr mohlo být údolí smrtící pastí,“ dodal.

Reklama

Související články

Obama místo účasti na pohřbu hrál golf

Polsko v neděli pohřbilo prezidentský pár, který s dalšími více než 90 lidmi zahynul při letecké nehodě u Smolenska. Pohřbu se měl zúčastnit i americký...

Výběr článků

Načítám