Hlavní obsah

Důchodce skončil za mřížemi, v obchodě snědl tři bobule z hroznu

Právo, Ivan Vilček (Právo)
Bratislava

Za krádež a konzumaci tří bobulí z hroznu v hodnotě deseti centů odsoudili na Slovensku důchodce k šesti měsícům nepodmíněně. Mluvčí bratislavského krajského soudu Pavol Adamčiak Novinkám řekl, že soud nemohl postupovat jinak, protože důchodce byl už loni odsouzen za krádež.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Okresní soud Bratislava I uznal obžalovaného Rudolfa Šima vinným z přečinu krádeže a odsoudil ho k šesti měsícům odnětí svobody,“ uvedl Adamčiak. Důchodce už do vězení nastoupil. „Trest si odpyká ve vězení se středním stupněm ostrahy,“ poznamenal mluvčí soudu.

Paradoxní je, že Šimo způsobil škodu ve výši 0,10 eura (2,70 Kč) a jeho pobyt ve vězení vyjde slovenské daňové poplatníky na 7000 eur (191 tisíc Kč).

Kradl už dříve

Šimo před třemi týdny v bratislavském obchodním domě v oddělení potravin odcizil tři bobule hroznu a na místě je snědl. U východu ho zadržela bezpečnostní služba. Obchodní dům připustil, že mu nevznikla prakticky žádná škoda. Šimo však byl odsouzen za krádež už loni v dubnu a soud podle platného trestního zákona nemohl postupovat jinak než důchodce poslat za mříže.

„To je důsledek změn trestního zákona z dílny bývalého ministra spravedlnosti Daniela Lipšice. Dozorující soudce nemohl udělat nic jiného než uznat vinu obžalovaného a odsoudit ho,“ uvedl pro agenturu TASR právní zástupce, který na případ upozornil slovenská média, ale nechtěl prozradit své jméno.

„Novela Daniela Lipšice, účinná od září 2003, udělala z právního vědomí právní bezvědomí. Ukládá tresty a postupy, které jsou na úkor státu, nikoli v jeho prospěch,“ domnívá se advokát Alexander Filo.

Reklama

Výběr článků

Načítám