Hlavní obsah

Dubček že se podělal? To je silná káva, píší na Slovensku

– Bratislava
Právo, ivi

Slovenský tisk považuje vyjádření českého prezidenta Miloše Zemana na adresu Alexandra Dubčeka za neslušné a nanejvýš nevhodné. Zeman zařadil Dubčeka mezi československé politiky, kteří se po invazi sovětských vojsk do tehdejšího společného státu v roce 1968 „podělali hrůzou“.

Proslov prezidenta Miloše Zemana ve Španělském sáleVideo: OVTV

 
Článek

Deník Pravda napsal, že Zeman je známý svou prostořekostí a možná to někomu imponuje, ale od hlavy státu člověk očekává jiné kvality.

„Když se Miloš Zeman dostane k mikrofonu, hrozí, že to špatně skončí. Urazit Alexandra Dubčeka, navíc v přítomnosti slovenského premiéra, který si lídra Pražského jara nesmírně váží, tak to je skutečně silná káva,“ napsal list. Pravda konstatuje, že slovenská vláda právě v těchto dnech schválila komisi, která bude navrhovat kandidáty na cenu Alexandra Dubčeka.

O pochybení lze polemizovat

Podle deníku lze polemizovat o tom, do jaké míry Dubček po okupaci Československa v roce 1968 vojsky Varšavské smlouvy selhal a co mohl udělat jinak, ale hovořit o něm zmiňovaným způsobem je neslušné a nanejvýš nevhodné.

Denník N konstatoval, že Zeman se měl vyhnout urážce premiéra sousedního státu.

„Jako téměř vždy, kdy se Zeman pokouší státnicky žertovat, nevkusně přehání, ale Dubčeka skutečně není třeba idealizovat. Po srpnové invazi se totiž vůbec nevyznamenal. Jiná věc je, že Zeman by měl být alespoň natolik zorientován a jeho kancelář natolik profesionální, aby se vyhnuli otevřené urážce premiéra sousedního státu,“ napsal Denník N.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Alexander Dubček

List konstatuje, že Robert Fico si na Pražském hradě musel vyslechnout Zemanova slova o škodlivosti normalizace v Československu, jejíž učebnicovým produktem je i sám Fico.

„O morálních škodách normalizace mluvil Zeman, který jako prezident neuznává dosavadní pravidla a často dělá svému úřadu i zemi ostudu. Tleskal mu přitom slovenský premiér, který si listopadu 1989 ani nevšiml. Aby to nebylo málo, českým předsedou vlády se stal agent StB slovenského původu, kterého pro podezření z dotačního podvodu vyšetřuje česká policie a bruselský OLAF. Aby jeho vláda získala podporu parlamentu, musí se navíc ucházet o podporu komunistů,“ upozornil Denník N.

Proti slovům českého prezidenta se ve středu ohradil slovenský ministra kultury Marek Maďarič i náměstek šéfa slovenské diplomacie Ivan Korčok. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám