Hlavní obsah

Doživotně odsouzený atentátník z Lockerbie má být propuštěn, USA jsou proti

Novinky, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Edinburgh
Aktualizováno

Libyjec odsouzený za podíl na atentátu na letadlo společnosti PanAm u skotského Lockerbie má být propuštěn. Na doživotí odsouzený agent má rakovinu prostaty v konečném stadiu. Podle stanic BBC a SkyNews by mohl být propuštěn příští týden. Skotská vláda o případu jedná. Spojené státy se proti nápadu postavily.

Článek

Abdal Basat Alí Muhammad Midžrahí si odpykává trest za vraždu 270 lidí z paluby letu 103, který u Lockerbie explodoval v roce 1988.

Mnozí však s propuštěním nesouhlasí. Představitel USA sdělil BBC, že sice nemá o plánovaném propuštění Midžrahího žádné informace, ale zdůraznil, že americká pozice se nemění a měl by si odsedět celý trest.

I příbuzní po obětech jsou většinou pobouřeni. „Měl Midžrahí nějaký soucit s lidmi, které se chystal vyhodit do povětří a pozůstalými? Myslím si, že ne,“ řekla BBC Kathleen Flynnová, která při útoku ztratila syna.

Na druhou stranu podle Martina Cadmana, který na lince přišel rovněž o syna, byl Midžrahí jen loutkou, který konal, co mu nařídili jiní.

Žádné rozhodnutí zatím nepadlo. Ministr MacAskill by ho ale měl učinit do konce měsíce.
Alex Salmond, mluvčí skotského premiéra

BBC uvedla, že o předání atentátníka jednali tento týden libyjští zástupci s britskou stranou. Skotský ministr spravedlnosti Kenny MacAskill navíc navštívil Midžrahího ve vězení. Podle stanice panuje souhlas, že by Midžrahí mohl být v Libyji ještě před začátkem ramadánu příští týden.

Libye o transfer požádala loni v květnu a před pár dny obě země podepsaly dohodu o předávání vězňů. Předchozí žádost z října 2008 byla britským odvolacím soudem zamítnuta poté, co lékaři uvedli, že Midžrahí může ještě několik let žít. BBC dodala, že soud většinou žádosti vyhoví, předpokládá-li se, že vězeň před sebou nemá víc než tři měsíce života.

Atentát na letadlo PanAm nad Lockerbie

Atentát z 18. prosince 1988 na transatlantickou linku PanAm 103 si vyžádal 270 obětí, z nichž 259 byli pasažéři a posádka letadla a jedenáct obyvatelé skotské vesničky Lockerbie, na kterou stroj dopadl. Midžrahí byl v roce 2001 v Británii odsouzen na doživotí s možností propuštění nejdříve po 27 letech.

Atentát vedl k hluboké roztržce mezi Libyí, která dlouho jakýkoli podíl na něm popírala, a západním světem.

           Zdroj: ČTK

Midžrahí byl odsouzen počátkem roku 2001 a podle verdiktu musí za mřížemi strávit nejméně 27 let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám