Hlavní obsah

Dovolená na Kočnerově jachtě zničila zmocněnkyni vlády

Právo, Ivan Vilček, Bratislava

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jen pět dní vydržela Petra Krištúfková, poslankyně slovenského vládního hnutí Jsme rodina, ve funkci zmocněnkyně vlády pro podporu rodiny a sociální pomoc. Ve středu ji jmenovala vláda a v neděli oznámila rezignaci.

Foto: Profimedia.cz

Petra Krištúfková na fotce z roku 2019 spolu s šéfkou francouzské krajně pravicové Národní strany Marine Le Penovou a lídrem strany Sme rodina Borisem Kollárem.

Článek

Krištúfková totiž nedokázala dostatečně vysvětlit dovolenou v roce 2009, kterou strávila na luxusní jachtě podnikatele Mariana Kočnera, který čelí obžalobě z objednání vraždy novináře Jána Kuciaka. Fotografie z dovolené Krištúfkové na Kočnerově jachtě získala mezinárodní organizace investigativních novinářů OCCRP.

Exmilenka mafiánů se stane na Slovensku vládní zmocněnkyní

Evropa

Poslankyně se hájila tím, že ji na plavbu pozvala tehdejší Kočnerova manželka. „Byla jsem tam s ní a se svými dětmi,“ vysvětlila Krištúfková. Nevyloučila, že se tehdy na lodi objevil i Kočner. „Mám pocit, že za ní (za exmanželkou – pozn. red.) přijel, ale opakuji, mě pozvala ona. Za to, že se za ní zastavil, tak promiňte, za to nemohu,“ reagovala Krištúfková.

Stabilitu koalice neohrozím, tvrdí

Na nedělní tiskové konferenci se poslankyně snažila odstoupení podat tak, že jím chrání stabilitu vládní koalice. Není tajemstvím, že vicepremiérka Veronika Remišová a ministryně spravedlnosti Mária Kolíková (obě ze strany Za lidi) se při hlasování na vládě zdržely. „Nechci, aby moje jmenování narušovalo nějaké vztahy, a proto chci říct, že se vzdávám funkce. Nestojí mi to za to, aby přes mou osobu útočili na vládu, ministra, moje hnutí a už vůbec ne na moje děti,“ řekla Krištúfková.

Vraždu Kuciaka jsem neobjednal, neohrožoval mě, hájil se Kočner u soudu

Evropa

Kollár se jí zastal

Poslankyně opětovně zdůraznila, že sice kamarádila s Kočnerovou „bývalkou“, avšak Kočner se vůči ní choval velmi rezervovaně. „Domnívám se, že kvůli tomu, že z hloubi duše nenáviděl Borise Kollára,“ tvrdí Krištúfková. Vztahy s muži bratislavského podsvětí označila za „rebelantství v mládí“, které mělo i své následky, a dodala, že není tajemstvím, že otcem jejího prvního dítěte je zavražděný ma­fiánský boss Róbert Dinič.

Na stranu Krištúfkové se plně postavil Boris Kollár, předseda parlamentu a hnutí Jsme rodina. „Po informacích v médiích se stupňovaly ataky na vládní koalici a hnutí,“ odůvodnil rezignaci Kollár, otec druhého dítěte Krištúfkové.

Petra Krištúfková
Vystudovala VŠ ve Skalici
Petra Krištúfková se narodila v roce 1977 v Bratislavě.
Maturitu si dodělala po mateřské dovolené.
Bakalářský diplom získala na soukromé vysoké škole ve Skalici.
Je matkou dvou dcer.
Otcem starší Vanessy je zavražděný člen podsvětí Róbert Dinič.
Mladší Ester má se šéfem parlamentu Borisem Kollárem.
V roce 2016 se stala poslankyní parlamentu na kandidátce hnutí Jsme rodina.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám