Hlavní obsah

Dopisy Hitlerovy tajné milenky se objevily na Slovensku

Novinky, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Sběratel Fridrich Neuhaus (67) ze slovenské Štrby ukrýval třicet let v trezoru dopisy tajné milenky vůdce nacistického Německa Adolfa Hitlera. Jak informuje deník Nový čas, nejedná se o Evu Braunovou, ale o německou herečku Inge Leyovou. V dopisech podává svědectví o životě členů vedení Třetí říše a o svém vztahu k Hitlerovi.

Foto: Profimedia.cz

Adolf Hitler

Článek

Neuhaus se v roce 1972 vystěhoval z tehdejšího západního Německa do podtatranské obce Štrba za manželkou Božkou. V trezoru schovával přes sto dopisů herečky berlínské opery.

„Inge v nich podává svědectví o životě mnoha nacistických funkcionářů a o svém vztahu k Adolfu Hitlerovi,“ říká Neuhaus, který v současnosti provozuje ve Štrbě kavárnu.

Leyová byla manželkou Roberta Leye, což byl vedoucí Německé pracovní fronty sdružující všechny zaměstnance v Třetí říši. Neuhaus po prostudování dopisů nabyl přesvědčení, že krásná herečka byla větší Hitlerovou láskou než Eva Braunová, kterou si vzal za manželku na konci druhé světové války jen několik minut před společnou sebevraždou.

„Robert Ley byl často pryč z domu. Jednoho dne se vrátil domů a manželku tam nenašel. Inge podlehla volání srdce a odjela za Hitlerem do jeho alpského sídla Obersalzberg,“ uvedl Neuhaus.

Když se vrátila domů k manželovi a ke třem dětem, byla vnitřně rozpolcena, podlehla bulimii a rozhodla se pro léčení. Svůj duševní zápas o to, zda má zůstat s manželem, který byl opilcem a tyranem, nebo spojit svůj život s obdivovaným Hitlerem, nezvládla. Dva dny před Silvestrem v roce 1942 ukončila svůj život kulkou do hlavy.

Hitlerův architekt Albert Speer píše o Leyové ve svých pamětech. Vůdce měl Speerovi říct, že je do ní zamilovaný. O Leyové se zmínila také Hitlerova osobní sekretářka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám