Hlavní obsah

Doněčtí povstalci dopadli muže, který střílel na mezinárodní pozorovatele

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Doněck

Velení doněckých separatistů na východě Ukrajiny ve středu oznámilo, že dopadlo ozbrojenou skupinu, která v úterý přepadla hlídku pozorovatelů Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě, dohlížejících na příměří mezi separatisty a vládními vojsky.

Foto: Kazbek Basaev, Reuters

Příslušníci mise OBSE kontroluji obrněný transportér BMP u obce Sanžarivka

Článek

Útočníci podle povstalecké agentury DAN nyní vypovídají před vyšetřovateli. „Byla to naplánovaná provokace s cílem zdiskreditovat vedení (neuznávané povstalecké) republiky a zastrašit pozorovatele,” tvrdí velení separatistů, podle kterého si akci prý objednaly ukrajinské tajné služby.

K incidentu došlo na nádraží ve městě Jasynuvata, kontrolovaném separatisty. Tento důležitý železniční uzel leží asi 20 kilometrů severně od hlavní bašty separatistů, Doněcka. Pozorovatelé, ohrožovaní dvěma maskovanými muži vyvázli bez zranění a vrátili se na základnu v Doněcku, uvedla mise OBSE, která přepadení připsala separatistům.

V Jasunyvatě byly 20. června dopoledne dvě hlídky Zvláštní monitorovací mise OBSE (SMM), každá měla dvě obrněná auta a šest členů. U nádraží spatřili dvojici mužů v jakoby vojenském oděvu, z nichž jeden měl automat kalašnikov.

Ve zprávě OBSE se psalo: „V 11:06 slyšely obě hlídky palbu z ručních zbraní přicházející z místa, kde byli oba muži. Pak oba muži se zakrytými obličeji - jeden kuklou, druhý šátkem - zamířili k druhé hlídce a začali křičet na členy SMM. Poté odešli. V 11:10 se obě hlídky SMM pokusily opustit oblast. Když začala druhá hlídka odjíždět, ozbrojený muž běžel k jejímu druhému vozidlu, pokoušel se otevřít dveře na straně řidiče a pažbou rozvít boční okénko. Když se mu ani jedno nepovedlo, běžel za prvním vozidlem. Zamířil útočnou pušku na řidiče a spolujezdce na předním sedadle. Oba členové hlídky zvedli ruce. Když se ozbrojený muž přesunul k boku vozidla a pokusil se otevřít dveře na straně spolujezdce, řidič zrychlil. Jak vozidlo odjíždělo, ozbrojený muž zasáhl pažbou okénko u pravých zadních dveří a způsobil mu menší škody. SMM pak viděla, jak pálí do vzduchu. Následovaly tři výstřely na hlídkující vozidlo. Vozidlo nebylo zasaženo.“

Speciální monitorovací mise OBSE má v Donbasu dohlížet na klid zbraní, který oběma bojujícím stranám ukládají minské mírové dohody. Členy mise jsou neozbrojení civilisté a zástupci členských států OBSE. Úřadovny mise jsou v Luhansku a Doněcku, oblastech, které ovládají proruští radikálové. Hlavní sídlo má mise v Kyjevě. Tým kontrolorů, vytvořený v roce 2014 má 600 až 800 příslušníků z více než 40 členských zemí OBSE včetně České republiky.

Reklama

Výběr článků

Načítám