Hlavní obsah

Domy se řítily k zemi a všechno pokryla suť, popsala svědkyně zemětřesení

Novinky, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aquila

Itálii v noci na pondělí zasáhlo nejničivější zemětřesení za poslední desetiletí. Ve městě Aquila se středověkými památkami se zřítily nebo byly poškozeny desítky budov. Lidé vprostřed noci rychle a ve zmatku opouštěli hroutící se domy. Zemětřesení si podle aktuálních údajů vyžádalo 92 životů.

Foto: Alessandro Bianchi , Reuters

Záchranáři v Aquile pátrají po lidech zasypaných pod sutinami zřícených budov.

Článek

„Spala jsem na gauči v obýváku, když jsem poprvé v jedenáct hodin zaslechla zvuky, první otřesy. Bylo to dost děsivé. Pak jsem usnula a najednou se probudila na podlaze. Stěny kolem padaly. Nic jsem neviděla, všude byl jen prach a cement. Pak jsem viděla ulici a zjistila, že mezi mnou a ulicí je pouze metr podlahy...,“  popsala pro BBC obyvatelka Aquily Ida Spagnoli.

Z aquilské nemocnice St. Salvatore museli být pacienti vyneseni na ulici.

FOTO: ČTK/AP

„Tři chlapci mi pomohli a všichni jsme společně šli přes vratké sutiny doprostřed náměstíčka. Jediné, co jste ale viděli, když jste tam stáli, byla průčelí budov, za nimiž vůbec nic nebylo. Celé jádro budov se zřítilo,“ dodala.

Foto: Chris Helgren, Reuters

Lidé jsou ošetřování ještě před nemocnicí St. Salvatore ve městě Aquila.

Lidé jsou ošetřování ještě před nemocnicí St. Salvatore ve městě Aquila.

FOTO: Chris Helgren, Reuters

„Všechno kolem nás se řítilo k zemi, nábytek, všechno. Běželi jsme dolů po schodech. Můj patnáctiletý syn a čtyřiadvacetiletá dcera byli ve svých pokojích. Schody zablokoval popadaný nábytek. Museli jsme rychle utéct, aniž bychom se obuli. Když jsme se dostali dolů, všechno už pokrývala suť,“ uvedl Vittorio Perfetto, redaktor listu In Il Centro.

Foto: Chris Helgren, Reuters

Suť z pobořených domů zavalila auta a zvedla vlnu prachu.

Suť z pobořených domů zavalila auta a zvedla vlnu prachu.

FOTO: Chris Helgren, Reuters

„Byl to zázrak, dostali jsme se na ulici, na straně je dvůr. Báli jsme se, že na nás dům spadne. Pak přišlo další silné zemětřesení a hrozilo, že nás zasáhne něco ze střechy, cihly, všechno padalo. Jako zázrakem se nám přes trosky podařilo urazit 50 nebo 60 metrů. Shromáždili jsme se s dalšími lidmi na malém náměstí před kostelem. Vrchní část jeho průčelí se zřítila, to samé se stalo u dalšího blízkého kostela z 13. nebo 14. století. V domě sousedů zůstala pod troskami rodina. Nevím, co s nimi je. Jsou tam hasiči, ale žádné známky života,“ doplnil.

Foto: Alessandro Bianchi, Reuters

Mnoha lidem, kteří utekli před padajícími zdmi, zbyly jen narychlo posbírané přikrývky.

Mnoha lidem, kteří utekli před padajícími zdmi, zbyly jen narychlo posbírané přikrývky.

FOTO: Alessandro Bianchi, Reuters

Anna-Maria Spennati měla štěstí. „Než jsem se dostala z postele, schodiště se zřítilo. Ven jsme se dostali s potížemi. Dovedete si představit tu paniku. Nemůžeme se dostat do centra. Sedíme v autě a čekáme, co půl hodiny se ozývají otřesy,“ řekla.

Korespondentka stanice CNN popsala napjatou situaci při záchranných pracích, kdy záchranáři vyzývají okolí k tichosti, aby mohli zaslechnout případné volání zavalených lidí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám