Hlavní obsah

Dokumenty spojují Demjanjuka s dalším nacistickým táborem

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mnichov

Německý historik ve středu u soudu v Mnichově naznačil, že Ukrajinec John Demjanjuk, který čelí obvinění, že mezi březnem a zářím 1943 jako dozorce ve vyhlazovacím táboře Sobibor napomáhal smrti 27 900 židovských mužů, žen a dětí, působil ještě v táboře Flossenbűrg. Uvedla to agentura AP.

Článek

Matthias Meissner, historik federálního archivu, u soudu ukázal dokumenty z Flossenbűrgu, které zmiňují muže, jehož jednou označují jako Demianiuk a podruhé Demenjuk, jako strážce v táboře v říjnu 1943. Číslo jeho identifikačního průkazu je shodné s Demjanjukovým, jak jej soudu předložila žalující strana.

Obhájci u soudu argumentovali, že Meissnerem předložené dokumenty jsou podvrh.

Demjanjuka v Německu soudí od jeho loňského vydání Spojenými státy, kam emigroval počátkem padesátých let minulého století. Obviněný popírá, že by byl strážcem ve vyhlazovacím táboře. Podle listu Süddeutsche Zeitung postupně však měnil své verze událostí.

Nejprve tvrdil, že od roku 1943 do roku 1945 pracoval jako dělník v přístavu Pillau v tehdejším Východním Prusku (dnes Baltijsk u Kaliningradu). Pak uváděl, že celou dobu do konce války prožil v zajateckém táboře pro vojáky Rudé armády. I tuto verzi zavrhl s tím, že v letech 1937 až 1943 se v Sobiboru živil jako řidič z povolání. Další výpověď zněla: v roce 1943 žil v Sobiboru jako farmář.

Soud s téměř 90letým Demjanjukem komplikuje skutečnost, že chybí očití svědkové.

Skoro šedesát let žil v USA

* 1942 jako voják Rudé armády padl do zajetí

* od léta 1943 dozorcem v Sobiboru

* 1951 emigroval do USA

* 1993 izraelský Nejvyšší soud zrušil rozsudek smrti z roku 1988 – záznamy ukázaly, že dozorce Ivan Hrozný, což mu bylo připisováno, je někdo jiný

* v březnu 2009 německý soud vydal zatykač

* v květnu deportován z USA do Německa

Pracovním táborem Flossenbűrg prošlo na 100 tisíc vězňů, přičemž nejméně 30 tisíc z nich zemřelo.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám