Hlavní obsah

Dobyli jsme zpět 30 obcí, řekl Zelenskyj. Rusové nepostupují

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinské armádě se podařilo dobýt zpět 30 obcí v Kyjevské oblasti, které byly dočasně v rukou ruských sil, oznámil v pátek podle portálu Ukrajinska pravda prezident země Volodymyr Zelenskyj.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Volodymyr Zelenskyj

Článek

Náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová pak podle Reuters ve vysílání ukrajinské televize řekla, že vládní síly během pátku zabránily ruským vojákům v jakémkoli novém postupu. Štáb ukrajinské armády varoval, že Rusko by mohlo na Ukrajinu přemístit své vojáky z Arménie.

„Za dobu obrany Kyjeva se podařilo osvobodit 30 obcí v Kyjevské oblasti, které byly dočasně okupovány nepřítelem,“ uvedl Zelenskyj v pátečním videoprohlášení.

Jsou na mrtvém bodě

Maljarová podle Reuters uvedla, že ruští vojáci nepostupovali, mají problémy s dodávkami jídla, pohonných hmot a s komunikací. Také web stanice BBC s odvoláním na nejmenovaného vysoce postaveného amerického činitele z oblasti obrany napsal, že významný posun ke Kyjevu se zatím ruským silám nepodařil a že i jinde na Ukrajině je postup ruských vojáků z velké části na mrtvém bodě. Stejný americký představitel ale upozornil, že Rusko má stále k dispozici asi 90 procent „shromážděné bojové síly“.

Rusové se na Ukrajině snaží šetřit civilisty, řekl Putin Macronovi

Válka na Ukrajině

Nechtějí bojovat

Generální štáb ukrajinských ozbrojených sil na Facebooku varoval, že Rusko plánuje na Ukrajinu vyslat různé jednotky ze své základny v Arménii. Kromě toho napsal, že dostává zprávy o ruských vojácích, kteří se odmítají účastnit bojů, páchají sebevraždy nebo si záměrně přivodí zranění. Štáb to vysvětlil špatným psychickým stavem vojáků narážejících na odpor ukrajinské armády. Konkrétně se podle štábu bojů odmítlo účastnit 130 vojáků ruského Jižního vojenského okruhu, jednoho ze čtyř okruhů, na něž jsou rozděleny ruské ozbrojené síly. Informace nelze nezávisle ověřit.

Putin v přímém přenosu chválil ruské vojáky, státní televize ho uťala

Válka na Ukrajině

Ruský prezident Vladimir Putin ve svém projevu k lidem na moskevském stadionu Lužniki naopak chválil statečnost ruských vojáků.

Jednání o míru jsou už na půli cesty, hlásí Moskva

Evropa

Ruské ministerstvo obrany v pátek podle serveru Meduza vyzdvihlo, že ruské síly provedly velmi přesný úder na opravárenský závod letecké techniky v blízkosti letiště u západoukrajinského města Lvov a zničily parkoviště s ukrajinskými bojovými letouny. Podle výše zmíněného amerického činitele byl tento útok zřejmě přesný, není však jasné, jaké škody způsobil.

Ruská strana dále uvedla, že od začátku „speciální vojenské operace“, jak nazývá vojenskou invazi na Ukrajinu, bylo zničeno 184 ukrajinských dronů, 1412 tanků a dalších obrněných vozů a 142 raketometů.

Reklama

Výběr článků

Načítám