Hlavní obsah

Dobrovolníka Waffen SS postavili v 92 letech před soud

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hagen

V Německu v pondělí začal soud s bývalým příslušníkem nacistických jednotek Waffen SS. Dvaadevadesátiletého Sierta Bruinse viní žalobci z popravy člena odbojové organizace v Nizozemsku v roce 1944. Hrozí mu doživotní trest. Bruins v zahajovací den procesu odmítl vypovídat, informovala agentura AP.

BEZ KOMENTÁŘE: Bývalý člen nacistických Waffen SS před soudem

 
Článek

„Určitě se budeme držet taktiky k obviněním mlčet,“ prohlašoval už před začátkem procesu Bruinsův obhájce Klaus-Peter Kniffka. Připustil však, že obžalovaný bude u soudu odpovídat na ostatní otázky.

Bruins, který se narodil v Nizozemsku, ale dnes má německé občanství, se přihlásil do řad SS jako dobrovolník po obsazení jeho vlasti Němci v roce 1941. Sloužil v jednotce pátrající po příslušnících odboje a Židech, které pak nacisté posílali do koncentračních táborů.

Bruinse už jednou kvůli jeho působení v SS soudili. V 80. letech ho poslali do vězení za podíl na vraždě dvou Židů. Nyní čelí obvinění ze zabití příslušníka odboje Alderta Klaase Dijkemy v příhraničním městě Appingedam v září 1994. Podle obžaloby byl Dijkama po svém zatčení popraven nejméně čtyřmi ranami zezadu. Kromě Bruinse měl střílet ještě jeho komplic August Neuhaeuser, který mezitím zemřel. Bruins s Neuhaeuserem v minulosti tvrdili, že se Dijkama pokoušel utéct.

K nynější žalobě se připojila i Dijkemaova sestra poté, co německé úřady shledaly, že Bruinsův zdravotní stav dovoluje, aby byl navzdory svému vysokému věku souzen.

Reklama

Výběr článků

Načítám