Hlavní obsah

Do španělské enklávy na severu Afriky pronikly desítky běženců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do španělské enklávy Ceuta, která se nachází na severním pobřeží v blízkosti Gibraltarského průlivu, v sobotu proniklo 87 migrantů. Zastavit se je nepodařilo ani marockým a španělským policistům. Informovala o tom agentura EEF a španělské úřady.

Foto: Mapy.cz

Enkláva Ceuta

Článek

V uváděném počtu nejméně 87 migrantů, kteří se do enklávy dostali navzdory snaze marockých a španělských policistů zabránit jim v tom, je 11 nezletilců. Některým lidem se podařilo do Ceuty doplavat, jiní se prostříhali hraničními ploty. Při střetu s policisty utrpělo zranění 13 osob, z toho tři jsou příslušníci španělské civilní gardy.

Poslední velký hromadný pokus proniknout do Ceuty byl podle médií zaznamenán loni v prosinci. Tehdy se neúspěšně snažilo proniknout na španělské území 250 lidí.

Španělsko má na severoafrickém pobřeží dvě enklávy - Melillu a Ceutu, které na souši obklopuje marocké území. V jejich blízkosti přebývá podle odhadů 30 000 až 80 000 uprchlíků ze subsaharské Afriky. Enklávy představují jediné pozemní hranice mezi Španělskem a Afrikou. Cesta po moři v chatrných a přeplněných člunech nezřídka končí tragicky se značnými oběťmi.

Kvůli opakujícím se nájezdům běženců byl loni v červnu kolem Melilly postaven trojitý sedm metrů vysoký a 11 kilometrů dlouhý plot s ostnatým drátem, který z obou stran střeží policisté a pohraničníci.

Reklama

Výběr článků

Načítám