Hlavní obsah

Do Řecka už letos připlulo téměř 100 tisíc migrantů

Atény

Letos už z Turecka do Řecka připlulo 94 269 uprchlíků, oznámil Úřad vysokého komisaře OSN (UNHCR) pro uprchlíky. Jen v pondělí ráno do aténského přístavu Pireus přijelo více než čtyři tisíce migrantů ze severu Řecka, kde chtěli přejít přes makedonskou hranici a pokračovat dál do střední a západní Evropy.

Foto: Alexandros Avramidis, Reuters

Migrantka ve stanu u řecko-makedonské hranice

Článek

Makedonie v neděli uzavřela hranice pro migranty z Afghánistánu a dál pouští jen uprchlíky ze Sýrie a z Iráku, uvedla agentura DPA.

I tito lidé ale musejí mít platné doklady v zemi původu, což je pro mnohé z nich nesplnitelné. Makedonci tento krok, který mezi přítomnými Afghánci vyvolal bouři nevole, zdůvodnili údajným obdobným rozhodnutím Srbska.

Řecký ministr pro migraci Janis Muzalas v neděli večer řekl, že přes 5000 lidí čeká na řecké straně makedonsko-řeckých hranic. Nevědí přitom, kdy a zda vůbec budou puštěni dál. Chování Makedonie není podle řeckého ministra v souladu s dohodami z nedávného summitu EU. [celá zpráva]

Na něm se dohodlo, že do nového summitu začátkem března zůstanou hranice pro uprchlíky z Iráku, Sýrie a z Afghánistánu na balkánské cestě otevřené, upozornil ministr. "Evropská unie opět pro něco hlasovala, dosáhla dohody, a řada zemí, které postrádají kulturu Evropské unie - včetně Rakouska, bohužel - tuto dohodu porušily už po deseti hodinách, co jí bylo dosaženo," řekl Muzalas státní televizi ERT.

Europol otevřel nové centrum

Evropský policejní úřad Europol zároveň v pondělí v Haagu zahájil fungování nového centra zaměřeného na boj proti gangům pašeráků lidí, kteří vydělávají na současné migrační krizi a pomáhají uprchlíkům dostat se do Evropy.

Oznámil to šéf Europolu Rob Wainwrigt, podle nějž služeb pašeráků využívá až 90 procent migrantů. Pašerácké gangy tak loni vydělaly odhadem až šest miliard eur (přes 160 miliard korun), což z nich podle Europolu činí "nejrychleji rostoucí zločinecký trh v Evropě".

Migrantů bude přibývat

Řecká vláda podle médií dala najevo, že počet lidí uvázlých na hranici se podle ní bude prudce zvyšovat. Atény přitom obvinily Evropskou unii, že se neumí vypořádat s jednostrannými akcemi a šířením poplašných zpráv ze strany jednotlivých členských států.

Od začátku roku do Makedonie přišlo více než 83 tisíc migrantů; jen asi 20 z nich ale požádalo v této balkánské zemi o azyl.

Makedonie začala již od poloviny listopadu na své území pouštět výhradně uprchlíky, kteří pocházejí ze zemí sužovaných válečnými konflikty - ze Sýrie, Afghánistánu a z Iráku. Ostatní, které označuje za ekonomické migranty, pohraniční policie do země nevpouští.

Makedonské úřady upozornily, že tak následují reakci Srbska, Chorvatska a Slovinska, které v posledních dnech vrátily do Makedonie více než 600 Afghánců. Dalších 1500 se jich ze zmíněných zemí očekává v dalších dnech.

Protesty na makedonské hranici

Několik stovek Afghánců proti novým opatřením u hraničního přechodu Idomeni-Gevgelija protestovalo. Demonstranti, kteří zároveň zablokovali železniční trať mezi oběma zeměmi, skandovali hesla vyzývající k tomu, aby byli puštěni přes hranice, a mávali narychlo vyrobenými transparenty. Několik se jich pokusilo přelézt hraniční plot, což se čtyřem z nich nakonec povedlo. Makedonská policie je zadržela.

Za loňský rok do Řecka připlulo 856 723 migrantů. Nejvíce z nich - 44 procent - pochází ze Sýrii, 29 procent pak bylo Afghánců a 17 procent Iráčanů.

Reklama

Související témata:

Související články

Unie dala Řecku tříměsíční ultimátum

Státy Evropské unie daly Řecku v pátek ultimátum, musí do tří měsíců odstranit nedostatky v ochraně hranic a při kontrolách proudu migrantů z Blízkého východu....

Výběr článků

Načítám