Hlavní obsah

Do Luhanska prý vjela ruská vojenská kolona a 1200 ozbrojenců

Kyjev
Aktualizováno

Mluvčí ukrajinské protipovstalecké operace ve středu ráno oznámil, že do obleženého Luhanska vjela kolona asi 150 ruských bojových vozidel, doprovázená více než tisícovkou ozbrojenců. V Doněcku podle informace armádního velení zahynulo za posledních 24 hodin 34 civilistů.

Foto: Jevgenij Maloletka, ČTK/AP

Části východoukrajinského Luhanska jsou v plamenech.

Článek

Velitel ukrajinských armádních operací v Luhanské oblasti Ihor Vorončenko redakci zpravodajského serveru Cenzor řekl, že kolona je ruská. Ozbrojenci jsou oblečeni v ruských uniformách bez hodnostního označení.

Kolona prý pronikla z Ruska na ukrajinské území už před třemi dny. Součástí konvoje jsou tahače s raketovými systémy Grad. Vojáků, které Vorončenko označil za příslušníky ruské armády, je kolem 1200.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Moskva to popírá

Nepotvrzené informace o přesunech kolony se v minulých dnech objevily na Twitteru. Spatřena byla údajně v obci Mykolajivka na východ od Luhanska směrem k ruským hranicím, a rovněž u obce Ščasťa na sever od města. Nyní se údajně konvoj nachází na jedné z ulic východně od centra Luhanska. Rusko dodávky zbraní a posil východoukrajinským povstalcům popírá.

Vůdce doněckých vzbouřenců Alexandr Zacharčenko v úterý prohlásil, že těžká bojová technika, která se dostala do rukou separatistů, je bojová kořist zabavená v ukrajinských armádních skladech.

Podle mluvčího ukrajinské armády zahynulo v Doněcké oblasti při bojových operacích za posledních 24 hodin 34 civilistů a dalších 29 bylo zraněno. Celkem od března zemřelo v oblasti 951 lidí a 1748 jich bylo zraněno, uvedl mluvčí s odvoláním na informace doněckých zdravotníků.

Velení ukrajinské Národní gardy ve středu v Kyjevě oznámilo, že dobrovolnické oddíly spolu s vojáky ukrajinské armády obsadily strategicky významné město Ilovajsk, které leží asi 50 kilometrů východně od Doněcka. Povstalecká agentura Novorossija boje v Ilovajsku potvrdila, vojáci jsou ale prý jen na jižním a východním okraji města.

Podle agentury Interfax je město pod kontrolou ukrajinských ozbrojených sil a dobrovolnických oddílů Donbas, Dněpr a Azov. Boje o Ilovajsk trvaly několik dní, v úterý armáda oznámila, že kontroluje polovinu města. Moskevský rozhlas hlásil, že povstalci se pokoušejí dobýt ztracené pozice pomocí děl a tanků.

Červený Kříž je už v Doněcku

Vedoucí představitelé samozvané Doněcké lidové republiky ve středu podle Interfaxu ohlásili příjezd předsunuté mise Mezinárodního výboru Červeného Kříže (MVČK) do Doněcka.

„Ubytovali se v hotelu a dostali ochranu. Během dne budou jednat s vedením republiky," řekl Interfaxu "vicepremiér" povstalecké vlády Andrej Purgin. Zdůraznil, že povstalecké oddíly jsou připraveny poskytnout bezpečnostní záruky pro kolonu ruských automobilů, které mají do východoukrajinského Luhanska dopravit humanitární pomoc.

O zárukách ve středu v Moskvě jednal šéf evropských operací MVČK Laurent Corbaz, který minulý týden absolvoval podobná jednání v Kyjevě. Podle ruské agentury ITAR-TASS besedoval Corbaz s náměstkem ruského ministra zahraničí Sergejem Rjabkovem, podrobnosti o jednání ale agentura neoznámila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám