Hlavní obsah

Do Evropy o víkendu opět dorazí písek ze Sahary

O víkendu do Evropy opět dorazí značné množství písku ze Sahary. Informovala o tom v pátek evropská klimatická služba Copernicus, podle které se pouštní prach objeví především nad jižní a střední částí kontinentu. Podle meteorologického modelu se znovu nevyhne ani Česku. Podle klimatické služby však není jasné, zda bude písek ze Sahary viditelný pouhým okem jako na počátku února. „Událost ale bude mít dopad na místní kvalitu ovzduší,” uvedli meteorologové.

Foto: LAURENT GILLIERON, ČTK/AP

Lyžování v barevném sněhu ve Švýcarsku

Článek

Nejvíce písku z africké pouště by se měl koncentrovat nad východním Španělskem a jižní Francií, v některých výběžcích se ale může dostat až do Norska. Kvalitu vzduchu zřejmě významně ovlivní i v Británii a zemích Beneluxu.

„Zaznamenali jsme podobné události i v minulých týdnech se značnými dopady na kvalitu ovzduší v postižených regionech,” uvedl vědec ze služby Copernicus Mark Parrington.

V Evropě i částech Česka padal barevný sníh, mohl za to písek ze Sahary

Počasí

Jemný písek z největší pouště světa může zabarvit déšť nebo se projeví červenožlutým popraškem na oknech či automobilech. Na počátku února zbarvil na mnoha místech Česka čerstvě napadaný sníh do žluta až oranžova. Saharský prach může také zejména při východu a západu slunce dodat obloze červený nádech.

Klimatická služba Copernicus upozornila, že pouštní prach může lidem způsobit i problémy při dýchání.

Reklama

Výběr článků

Načítám