Hlavní obsah

Do Chorvatska už dorazilo přes 5000 uprchlíků

Záhřeb
Aktualizováno

Více než 5600 běženců dorazilo za posledních 24 hodin do Chorvatska. Ve čtvrtek ráno to oznámila tamní policie. „Přes noc jsme byli svědky rostoucího přílivu,“ potvrdil agentuře Reuters mluvčí místního Červeného kříže.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Běženci na srbsko-chorvatské hranici

Článek

Běženci začali do Chorvatska směřovat od úterního večera poté, co Maďarsko uzavřelo svoji hranici se Srbskem, čímž byla přerušena hlavní uprchlická trasa z Řecka přes Rakousko do Německa. Podle policie jich do čtvrtečního rána dorazilo 5650.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Chorvatský premiér Zoran Milanović ve středu oznámil, že jeho vláda nechá uprchlíky přes své území projít. Migranti tak míří do Německa přes Slovinsko a Rakousko. Z jihu Srbska do Chorvatska přejíždějí v autobusech. Záhřeb pro ně ve středu na hranici vypravil i zvláštní vlak. Chorvaté tvrdí, že budou běžence registrovat.

Foto: ČTK/AP

Běženci v Chorvatsku

Milanović také ohlásil, že jeho země vede se sousedním Slovinskem debatu o možnosti otevřít pro uprchlíky koridor. Slovinský ministr vnitra Vesna Györkös Žnidar to ale popřel.

Podle chorvatského ministerstva vnitra by ale mohla být zavedena nová opatření, pokud do země začnou proudit uprchlíci v příliš velkých počtech.

„Chorvatská policie má hranici plně pod kontrolou. Pokud k ní ale budou migranti ze Srbska směřovat ve velkých počtech, budeme muset zvážit jiné způsoby, jak situaci zvládneme,“ řekl ve středu ministr Ranko Ostojić.

Minové nebezpečí

Chorvatská hranice se Srbskem leží zhruba jen sto kilometrů západně od Bělehradu v relativně rovné krajině. Chorvatská média ale varovala, že by přechod tisíců uprchlíků přes hranice mohly ohrozit miny, které v pohraničí leží od balkánských válek v 90. letech minulého století.

Nevybuchlá munice leží na zhruba 550 kilometrech čtverečních, to je téměř jedno procento chorvatského území.

Do Německa přišly další tisíce

Běženci směřují převážně do Německa. Místní úřady jich za středu zaznamenaly dalších 7266. To je dvakrát více než počet nově příchozích zaregistrovaných o den dříve.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám