Hlavní obsah

Djokovič koupil většinu v dánské firmě, která vyvíjí lék proti covidu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kodaň

Srbský tenista Novak Djokovič vlastní 80procentní podíl v dánské biotechnologické firmě QuantBioRes, jejímž cílem je vyvinout léčebný přípravek proti onemocnění covid-19. Agentuře Reuters to potvrdil výkonný ředitel společnost Ivan Lončarevič.

Foto: James Ross, ČTK/AP

Srbský tenista Novak Djokovič odjíždí na jednání soudu v Austrálii.

Článek

Obchod, který Lončarevič médiím potvrdil až ve středu, se podle něj uskutečnil už v červnu 2020. Výkonný ředitel odmítl agentuře prozradit částku, za kterou Djokovič svůj podíl koupil.

QuantBioRes zaměstnává kolem 11 vědců, kteří pracují v Dánsku, Austrálii a ve Slovinsku. Jejich cílem je vyvinout léčebný přípravek proti koronaviru. Lončarevič zdůraznil, že se nejedná o vakcínu, ale o lék.

Pohledem Thomase Kulidakise: Djokovič, vakcíny a hon na čarodějnice

Komentáře

Dodal, že společnost vyvíjí peptid, který má zabránit koronaviru infikovat lidskou buňku. QuantBioRes očekává, že letos v létě už v Británii zahájí klinické testy.

Světová tenisová jednička se dosud nenechala proti covidu-19 očkovat a vyvolala celosvětovou debatu o právech lidí, kteří tak neučinili. Stalo se tak poté, co byl Djokovič vyhoštěn z Austrálie a bylo mu znemožněno usilovat o rekordní 21. titul z grandslamu na Australian Open.

Djokovič odletěl z Austrálie

Svět

Po soudních tahanicích odletěl tenista z Austrálie v neděli, kdy soud zamítl jeho odvolání proti zbavení víza, které inicioval australský ministr pro imigraci Alex Hawke. Jeho oficiálním stanoviskem byly nejen zdravotní důvody, ale také udržení pořádku. Hawke se obával, že přítomnost neočkovaného tenisty by podpořila odpůrce očkování v celé Austrálii, kteří by mohli vyvolat nepokoje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám