Hlavní obsah

Devítimetrové vlny ve Středozemním moři. Itálii sužují bouře a prudké deště

Aktualizováno

Minimálně 11 mrtvých, čtyři těžce zraněné a jednoho pohřešovaného má dosud na svědomí bouře s prudkými dešti, které sužují od víkendu Itálii, uvedl tamější ministr vnitra Matteo Salvini. Ve Středozemním moři řádí orkán, který zvedá vlny až do výše devíti metrů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Itálii sužují bouře a prudké deštěVideo: Reuters

 
Článek

V Itálii zůstávají zavřené školy, na severu Itálie také přístavy a letiště Kryštofa Kolumba v Janově. Bez elektřiny se v regionu ocitlo 22 tisíc domácností.

V jižním Tyrolsku zabil v obci San Martino in Badia padající strom dobrovolného hasiče. Právě padající stromy si v pondělí vyžádaly nejméně čtyři mrtvé. V provincii Trentino zahynula žena, když její dům zavalilo bahno a kamení, napsala agentura ANSA. V Rimini zahynul surfař, když ho poryv větru vrhl na útes. V jihoitalském Catanzaru se pohřešuje jeden muž. Další oběti hlásí italská média z okolí Říma a Neapole.

Foto: Beatrice Larco, ČTK/AP

Vyvrácené stromy mají v Itálii na svědomí nejvíce obětí.

Vítr o síle orkánu řádil také na italské Riviéře, kde se na pobřeží valily devět metrů vysoké vlny.

V přímořském letovisku Rapallo bouře vytrhla luxusní jachty z jejich kotvišť a desítky plavidel byly zničeny. „Je to velmi dramatické, když ve tmě vidíte siluety jachet, které proplouvají kolem a pak se roztříští,“ řekl jeden očitý svědek agentuře ANSA.

V přístavu města Savona byl zaplaven terminál určený pro automobily. Voda zkratovala elektrické vedení a následně vznikl požár, který zničil několik stovek luxusních aut, převážně značky Maserati, které byly určeny na vývoz na Blízký východ.

Foto: Andrew Medichini, ČTK/AP

Prudké deště zaplavily v italské metropoli mnohá turisticky oblíbená místa. Na snímku Koloseum

Turisticky oblíbené místo Portofino, které se nachází v provincii Genova, v italském regionu Ligurie, je zcela odříznuto od okolního světa, neboť silnice byla bouří a záplavami velmi silně poškozena.

V Římě silný vítr vyvrací stromy a po prudkých deštích jsou zaplavena mnohá turisticky oblíbená místa, například Koloseum. Starostka metropole Virginia Raggiová nechala uzavřít všechny veřejné parky a prostranství se zelení z obav před padajícími větvemi.

Půda nezvládá vstřebat další vodu

V Benátkách způsobil silný vítr v kombinaci se vzedmutou hladinou vody záplavy. Náměstí Sv. Marka bylo na několik hodin uzavřeno, protože ani obvyklé dřevěné lávky už nezaručovaly bezpečnou cestu přes náměstí. Pod vodou se ocitlo 70 procent starého města. [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Zaplavené BenátkyVideo: Reuters

Výše hladiny, která se nyní nachází na úrovni 150 centimetrů, by měla klesnout na 110 centimetrů. Meteorologové ale varují, že region ve čtvrtek a v pátek postihnou další srážky. Šéf benátského regionu Luca Zaia varoval, že půda už nedokáže vstřebat další vodu.

Vlny ve Středozemním moři.

Po celé zemi je nasazeno do boje se živly kolem 7000 hasičů a záchranářů. Nejvyšší stupně ohrožení platily v úterý v regionech Ligurie, Lombardie, Furlánsko a Benátsko.

S vichřicí a prudkými srážkami se potýká také Rakousko. Zejména na jihu země dnes bylo podle místních úřadů mnoho silnic neprůjezdných kvůli vyvráceným stromům. Některé řeky vystoupily z břehů. Provoz musel být zastaven také na některých železničních tratích.

Reklama

Výběr článků

Načítám