Hlavní obsah

Děti volaly o pomoc a my věděli, že je nezachráníme. Hasiči popisují londýnský požár

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Požár londýnského bytového domu, během něhož tento týden zahynulo nejméně 58 lidí, výrazně zasáhl i do života hasičů. Do konce života žádný z nich nezapomene na volání dětí o pomoc a to, že mnohé neměli šanci zachránit. Mnozí se museli ve vteřině rozhodnout, komu pomohou hned a kdo může počkat. Druhé pokusy o pomoc ale překazily bleskově se šířící plameny.

Foto: Matt Dunham, ČTK/AP

Znavení londýnští hasiči po boji s plameny věžáku

Článek

Apokalyptické scény, jimž museli hasiči čelit ve snaze dostat požár pod kontrolu a zachránit co nejvíce lidí, poodkryl pro server Daily Mail zasahující Jon Wharnsby.

Dvakrát během děsivé noci čelil rozhodnutí, zda zachránit lidi, kteří zachráněni být mohli, ale na úkor těch, kteří čekali ve vyšších patrech.

Foto: ČTK/AP

Vyhořelý výškový dům Grenfell Tower v západním Londýně

„Byli jsme pověřeni, abychom se dostali do bytu 113 ve 14. patře. Nikdy jsme se k lidem v tomhle bytě ale nedostali. Teď mi ta čísla pořád znějí v hlavě,” uvedl hasič.

Na své první cestě k rodině ve zmíněném bytě totiž na schodišti v úrovni desátého patra narazili na vyděšenou matku s dcerou, které odřízl hustý kouř. Během sekundy se Jon a jeho kolega rozhodli zcela stejně. Pomohli ženě s dcerou a mysleli si, že se pro obyvatele bytu 113 ve 14. patře vrátí později. To už ale nezvládli.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: První záběry z vnitřku vyhořelého věžáku Grenfell Tower v LondýněVideo: SWNS, AP

Během druhé cesty narazili na další matku s dcerou, a znovu se rozhodli, že je zachrání a odvedou do bezpečí. Další pokus dostat se do 14. patra jim překazil postupující oheň. „Čelili jsme naprosté apokalypse,” popsal John.

Pronásledují ho obličeje dětí, které nemohl zachránit 

S podobně dramatickými zážitky se svěřil v rozhovoru pro list Sunday People i hasič Damian Magee. U požáru byl se svou jednotkou mezi prvními. Z paměti nemůže dostat výrazy uvězněných lidí, kteří čekali na pomoc.

Mezi nimi byly i mnohé děti, o nichž v tu chvíli věděl, že je nemůže zachránit.

Foto: Toby Melville, Reuters

Obložení domu hořelo

„Bylo to jako válečná zóna. Všude ležely obrovské kusy betonu, kovu a dalších materiálů, které odpadávaly z budovy. V oknech byli lidé - všechny jsme je slyšeli křičet, hlavně děti,” popsal.

„Křičely a dívaly se na mě dolů, jako kdybych byl superhrdina, který je přišel zachránit. Bohužel jsme se k nim nemohli dostat. To, co jsem viděl, mě bude pronásledovat celý život,” dodal.

Foto: Neil Hall, Reuters

Hasiči v blízkosti shořelého domu

Identifikovat se zatím podařilo jednoho mrtvého. Jde o 23letého syrského uprchlíka Mohammeda Alhajaliho, který do Velké Británie přišel spolu s bratrem v roce 2014. Jméno Alhajaliho se objevilo v médiích už dříve. Muž prý, když se oheň dostal až k němu, stačil zavolat příteli, kterého požádal, aby předal zprávu o jeho osudu rodině. [celá zpráva]

Podobně smutný konec podle líčení příbuzných dostihl také sedmadvacetiletou dívku z Itálie a jejího přítele. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám