Hlavní obsah

Demonstranti vtrhli do budovy vlády v Jerevanu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jerevan

Dav odpůrců arménského premiéra Nikola Pašinjana vtrhl v pondělí do vládní budovy v centru Jerevanu, informovala agentura RIA Novosti. Protestující hlasitě skandovali a žádali Pašinjanovu rezignaci, poté místo opustili. Do budovy se podle agentury Interfax podařilo dostat několika desítkám demonstrantů.

Foto: Stepan Poghosyan, ČTK/AP

Arménský premiér Nikol Pašinjan na snímku 25. února

Článek

„Požadujeme Pašinjanovu rezignaci. Svojí akcí jsme ukázali, že pro nás neexistují zavřené dveře a že se můžeme dostat do libovolné vládní budovy,” řekl podle Interfaxu jeden z účastníků protestu, který zorganizovalo mládežnické křídlo jedné z opozičních stran.

Protestující se dostali do haly v přízemí, kde jsou kanceláře několika ministerstev. Vyzývali jejich zaměstnance, aby se odmítli účastnit schůze Pašinjanových příznivců.

V pondělí večer se v Jerevanu uskuteční pravidelná demonstrace opozice požadující premiérovo odstoupení. Tlak na jeho demisi roste od 25. února, kdy ho generální štáb armády vyzval, aby podal demisi i s celou svou vládou. Požadavek podpořila opozice, sám Pašinjan snahu označil za vojenský převrat, odstoupit odmítl a požádal prezidenta Armena Sarkisjana, aby odvolal náčelníka armádního generálního štábu Onika Gasparjana. Prezident však Pašinjanův požadavek zamítl.

Pašinjan čelí výzvám k rezignaci kvůli porážce v loňské válce o Náhorní Karabach. Kritici ho obviňují, že se dopustil vlastizrady, když podepsal dohodu s Ázerbájdžánem, která znamenala nejen klid zbraní, ale také postoupení většiny sporného území Ázerbájdžánu. Arménské armádě však hrozila totální porážka, která by znamenala ztrátu celého Náhorního Karabachu. Proto požádala šéfa vlády, aby přijal podmínky příměří sjednané ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

Rozzuření Arméni vyšli do ulic, nesouhlasí s mírovou dohodou o Náhorním Karabachu

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám