Hlavní obsah

Demonstraci v Madridu rozháněly gumové projektily, 26 lidí bylo zraněno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Madrid

Střelbou gumovými projektily musela v noci na pátek španělská policie rozhánět bojovně naladěné zbytky demonstrantů, kteří se ve čtvrtek zapojili do mohutného protestu proti vládním úsporným opatřením. Policisté zakročili v oblasti náměstí Puerta del Sol v samém centru Madridu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Noční protesty ve ŠpanělskuVideo: Reuters

 
Článek

Podle policejní správy se dav pokusil proniknout k budově parlamentu a strážci pořádku museli použít kromě gumových projektilů i obušky. Při potyčkách bylo zraněno 26 lidí včetně jednoho policisty, šest výtržníků policie zatkla.

Na protest proti rozpočtovým škrtům a úsporám se ve čtvrtek ve Španělsku demonstrovalo na osmdesáti místech, podle médií do ulic vyšlo celkem 1,5 miliónu lidí. Vláda minulý týden oznámila úsporná opatření, jimiž chce ušetřit 65 miliard eur. Odbory reagovaly výzvou k demonstracím, které nyní postihly Španělsko s rostoucí intenzitou.

Podle španělského kabinetu je země sužovaná vážnými hospodářskými problémy a musí šetřit. Škrty jsou součástí plánu rozsáhlejšího úsporného balíčku zaměřeného na snížení státní zadluženosti. Problémy mají i španělské banky, kvůli nimž Madrid musel partnery v eurozóně požádat o finanční pomoc.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám