Hlavní obsah

Demonstraci proti policejní brutalitě v Paříži provázelo násilí

Paříž

Středeční večerní demonstraci proti policejní brutalitě opět provázelo násilí. Demonstranti ve čtvrti Barbes u nádraží Gare du Nord zapalovali popelnice. Policie proti nim použila slzný pln a musela uzavřít stanici metra, uvedla agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Demonstrace proti policejní brutalitě se v Paříži zvrtla v násilnostiVideo: Reuters

 
Článek

Policisté na předměstí Aulnay-sous-Bois v únoru zadrželi 22letého mladého muže a údajně mu vrazili do konečníku obušek. Zranění potvrdilo vyšetření v nemocnici, kde se mladík zotavuje a kde ho v týdnu navštívil i prezident Francois Hollande.

Odsoudil přitom i násilné demonstrace. Ty se z předměstí už přesunuly do centra, provází je žhářství, zapalována jsou auta a rozšířily se i do měst Lille a Marseille. Při demonstracích bylo po celé Francii zadrženo na 200 osob.

Foto: Christian Hartmann, Reuters

Demonstranti v paříži u hořících popelnic

Z protestů chce těžit ve volbách pravice. Ultrapravicová kandidátka Marine Le Penová napadla vládu, že situaci nezvládá. Kandidát umírněné pravice François Fillon při zahájení kampaně oznámil, že chce v zemi zavést trestní zodpovědnost od 16 let věku. Podle agentury AP chce odlákat voliče Le Penové.

Fillon to zdůvodnil tím, že chce zabránit pokračujícím nepokojům na chudinských předměstích Paříže. Podle něj jsou mladiství „prakticky nedotknutelní, protože zákon je chrání víc než jejich oběti”. O týraném mladíkovi se ani nezmínil.

Foto: Christian Hartmann, Reuters

Demonstranti v pařížské čtvrti Barbes s transparentem označujícím fízly za znásilňovače a vrahy

Fillon bude dál vyšetřován

Francouzská finanční prokuratura ve čtvrtek sdělila, že hodlá pokračovat v předběžném vyšetřování Françoise Fillona kvůli podezření, že zaměstnával své ženu a děti jako parlamentní asistenty.

Na závěr policejního vyšetřování prokuratura rozhodne, zda případ odloží, nebo zahájí formální vyšetřování jmenováním vyšetřujícího soudce, či pošle Fillona rovnou před soud.

Skandál propukl koncem ledna, kdy týdeník Le Canard enchaîné zveřejnil informace, podle nichž Penelope Fillonová jako asistentka svého manžela v letech 1988 až 2013 od státu neoprávněně získala celkem 831 440 eur (22,5 miliónu Kč). Fillon platil jako asistenty i své děti, přestože tehdy teprve studovaly. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám