Hlavní obsah

Demonstrace proti G8 pokračují, policie selhává

– HEILIGENDAMM

Summit G8 provázejí demonstrace a tvrdé střety antiglobalistů s policisty, i když velký odpolední mítink byl ve čtvrtek odvolán kvůli zákazu. Odpůrci globalizace však dál blokují příjezdové cesty do Heiligendammu. Policisté proti nim použili vodní děla. Do uzavřené oblasti se po moři pokusily proniknout také čluny Greenpeace.

Článek

Dva rychlé nafukovací čluny pronikly do střežené oblasti na moři. Policejní hlídky je dostihly po asi deseti minutách pronásledování. Plavidlo policie z boku tvrdě a riskantně naráželo do jednoho z člunů ekologů. Strážci pořádku je zastavili až na druhý pokus, kdy náraz vymrštil demonstranty z paluby do vody. Tři ze čtveřice demonstrantů jsou údajně zraněni a v ošetření. Mluvčí Greenpeace Svenja Kochová prohlásila, že organizace nadále bude využívat svého práva demonstrovat.

Greenpeace dodatečně oznámila, že do akce vyslala podél pobřeží z obou stran 11 člunů; osm z nich policisté pochytali. Po akci Greenpeace, která chtěla osobně předat účastníkům summitu petici ve prospěch ochrany klimatu, se na hlavu policie snesla další kritika. Demonstrantům blokujícím silnice se dopoledne opět podařilo Heilingendamm zcela odříznout.

Když policie potřebovala otevřít jednu z přístupových cest u jižní části plotu, použila k rozehnání demonstrantů vodní děla. Odpůrci globalizace na stráže pořádku házeli kameny. Zatčeny byly desítky protestujících, kteří přibyli ke třem stovkám zadržených v noci, kdy hořela jedna z barikád postavených odpůrci summitu.

"Uvolňujeme silnice pouze tehdy, když je potřebujeme pro sebe, jiné transporty nebo záchranky," uvedla policejní mluvčí. Policie, která situaci nemá v rukou, už rezignovala na vyčištění ochranného pásma u plotu, kam původně demonstranti nesměli, ale kam se jim povedlo ve středu proniknout. Jen u jedné ze dvou silničních propustí do Heiligendammu drží demonstranty 500 metrů od průjezdu.

Proti šesti tisícům demonstrantů je přitom nasazeno na 16 000 policistů, které posílily další stovky mužů. Ani tak se jí nedaří plnit původní plány. Policie přitom použila i metod známých z dob NDR, kdy předem odebírala pachové stopy u vytipovaných vůdců protestů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám