Hlavní obsah

Demjanjuk hrozí, že zahájí hladovku

Mnichov

Devadestátiletý John Demjanjuk souzený za nacistické zločiny pohrozil zahájením hladovky. Údajný bývalý dozorce z koncentračního tábora Sobibor, obviněný z podílu na zavraždění 27 900 osob, označil prostřednictvím svého obhájce soud za politicky motivovaný "demonstrační proces".

Foto: Michael Dalder, Reuters

John Demjanjuk u soudu v Mnichově

Článek

Demjanjuk je odhodlán zahájit hladovku do dvou týdnů, pokud zemský soud nepřipustí dodatečné spisy a důkazní materiály, jak žádá obhajoba. "Zbývá mi už jen jediný způsob, jak světu ukázat, jakým výsměchem spravedlnosti je tento proces," přečetl advokát stanovisko svého mandanta.

Soud s Demjanjukem se chýlí ke konci. Na úterý byla naplánována závěrečná řeč státního zástupce. Demjanjukův advokát Ulrich Busch však podle agentury AFP zahájení obžalovací řeči zdržoval řadou připomínek.

Rodilý Ukrajinec a po válce dlouholetý občan USA je podezřelý, že v roce 1943 vodil Židy do plynových komor v koncentračním táboře na území okupovaného Polska. Pokud soud Demjanjuka uzná vinným, hrozí mu doživotní vězení.

Demjanjuk popírá, že v Sobiboru byl a že jako zajatý rudoarmějec sloužil SS. Německo obvinil, že jej mučí. Rodina poukazuje na chatrné zdraví starce, jenž soudní jednání sledoval z pojízdného lůžka bez jakékoli známky pohnutí. K obviněním mlčel.

Reklama

Související články

Demjanjuk předložil čtyři verze alibi

John Demjanjuk (89), který od pondělka před soudem v Mnichově čelí obžalobě z napomáhání vraždám nejméně 27 900 židovských mužů, žen a dětí uvedl čtyři verze...

Proces s Demjanjukem náhle přerušen

Líčení s Johnem Demjajukem (89), který čelí obvinění, že mezi březnem a zářím 1943 jako dozorce ve vyhlazovacím táboře Sobibor napomáhal smrti 27 900...

Výběr článků

Načítám