Hlavní obsah

Dělníci, kteří měli prorazit plynové potrubí v Prešově, zůstávají ve vazbě

Právo, Ivan Vilček, Bratislava

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prešovský krajský soud v pondělí nevyhověl stížnosti tří dělníků proti uvalení vazby. Dělníci ve věku 28, 30 a 31 let, kteří měli 6. prosince 2019 při výkopových pracích zapříčinit únik plynu, tak zůstávají ve vazbě.

Foto: Facebook město Prešov

Z paneláku zůstala jen hromada sutin.

Článek

Při výbuchu plynu a následném požáru přišlo o život osm lidí, tělo jedné ženy nebylo nalezeno. Podle obvinění od proražení potrubí do momentu výbuchu uplynulo nejméně 30 minut, dělníci únik plynu neoznámili a nevykonali ani žádné opatření, aby odvrátili hrozící nebezpečí.

„Spoléhali se na to, že unikající plyn se samovolně odvětrá,“ uvádí se v obvinění. Dělníci nekontaktovali integrovaný záchranný systém, poruchovou linku Slovenského plynárenského podniku ani jiné tísňové linky. „Nevyzvali obyvatele, aby opustili nebezpečný prostor,“ konstatuje se v obvinění. Dělníkům hrozí za všeobecné ohrožení až desetileté vězení.

Plyn se dostal do nejvyšších podlaží dvanáctipatrového paneláku, kde nastal mohutný výbuch. Panelák byl natolik poškozený, že musel být srovnán se zemí. O dalším osudu obyvatel zbourané bytovky se ještě nerozhodlo. Pravděpodobně se rozdělí finanční pomoc jednotlivým obyvatelům původní bytovky a každý si zabezpečí bydlení sám.

Reklama

Výběr článků

Načítám