Hlavní obsah

Dělají z Francouzů idioty, rozčilil se Macron na „zelené khmery”

Novinky, Jitka Zadražilová
Paříž

Akce francouzských starostů, kteří se rekrutují z radikální levice, rozčilila prezidenta Emmanuela Macrona doběla. „Popírají tradice a z Francouzů dělají idioty,“ měl říct Macron svým poradcům. Počínání „militantních dogmatiků“, jimž se přezdívá zelení khmerové či ajatolláhové, pečlivě sleduje, aby je mohl analyzovat a starosty rozdrtit fakty, píše server Valeurs.

Foto: Pool, Reuters

Francouzský prezident Emmanuel Macron

Článek

„V ekologii věřím velmi upřímně, ale jsem zděšen tím, co starostové vydávají za boj za životní prostředí,“ prohlásil Macron.

Šokován byl například rozhodnutím Pierra Hurmica, starosty města Bordeaux, který rozhodl, že se na náměstí Place Pey-Berland nebude instalovat vánoční stromeček, protože „nemá rád mrtvé stromy“. Naštvaní občané sepsali petici, ale starosta s nimi odmítá komunikovat a nazývá je fašisty.

V Rennes zase odmítli, aby jejich městem příští rok jel nejslavnější cyklistický závod světa Tour de France, protože je neekologický a sexistický. Ve městě, stejně jako na dalších místech Francie, začínají rekonstruovat školní hřiště, aby byla bezpohlavní. V Lyonu vytvářejí genderově vyrovnaný rozpočet, radní v Nice zase veřejně schválili zapálení vysílače na sítě 5G.

„Popírají tradice a z Francouzů dělají idioty. Tour de France nebo vánoční stromeček je francouzský způsob života. Modernizovat a transformovat Francii to rozhodně neznamená vykořenit, rozbít a zlikvidovat umění žít,“ prohlásil Macron.

Reklama

Výběr článků

Načítám