Hlavní obsah

Dánské úřady vyhostily dva zaměstnance firmy Huawei

Kodaň

Dánsko nařídilo v pondělí vyhostit dva zaměstnance čínské společnosti Huawei kvůli tomu, že neměli řádné pracovní povolení a povolení k pobytu, napsala agentura Reuters s odvoláním na informace dánské policie. Kontrola kodaňské pobočky firmy Huawei byla součástí rutinní kontroly společností, kde se soustřeďuje množství zahraničních pracovníků, tvrdí policie.

Foto: Petr Horník, Právo

Logo Huawei

Článek

„Kodaňská policie uskutečnila ve čtvrtek standardní kontrolu pracovních povolení a povolení k pobytu (v kancelářích společnosti Huawei)… ve dvou případech neměli zaměstnanci řádné doklady,“ sdělil agentuře AFP zdroj z kodaňské policie. Dvojice dostala příkaz k okamžitému opuštění země.

Společnost Huawei, která je druhým největším dodavatelem vybavení pro telekomunikační sítě na světě, čelí v západních zemích obviněním, že úzce spolupracuje s čínskou vládou a že její zařízení je uzpůsobeno pro špionáž. Firma taková obvinění odmítá.

Spojené státy zakázaly používání výrobků Huawei úřadům, přístup do chystaných 5G sítí firmě znemožnily Nový Zéland, Austrálie či Japonsko. V Evropě již výhrady k působení Huawei projevily úřady ve Velké Británii, Belgii či v Norsku a varování zaznělo také od Evropské komise.

Na bezpečnostní hrozbu spojenou s používáním softwaru i hardwaru čínských společností Huawei a ZTE upozornil loni v prosinci i Český úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB).

Reklama

Výběr článků

Načítám