Hlavní obsah

Další prostořeký výrok Berlusconiho pobouřil Italky

Novinky, Tomáš Reiner
Řím

Téměř sto tisíc Italek podepsalo petici odsuzující další z kontroverzních výroků premiéra Silvia Berlusconiho. V úterý o tom informovaly světové agentury. Berlusconi v televizi urazil političku.

Článek

Ministerský předseda o 58leté demokratce Marii Rosarii Bindiové prohlásil, že je „více krásná než inteligentní“. Berlusconi následně uvedl, že výrok byl vtip, ale veřejnost to vnímala spíše jako další projev jeho narcisistní povahy.

Někteří obrovský zájem o petici hodnotí jako výraz nástupu feminismu v tradičně konzervativní zemi, jiní jako další příklad schopnosti Berlusconiho urážet, ať už to myslí vážně či nikoliv.

Někdo už mu povězte, že není žádný George Clooney
senátorka Patrizia Bugnanová

Berlusconi výrok pronesl po telefonu v diskusním pořadu vysílaným v noci v reakci na Bindiové kritiku na jeho osobu. Bylo to krátce po zrušení zákona o imunitě politických představitelů ústavním soudem. Tento verdikt otevírá cestu k opětovnému otevření dvou procesů s Berlusconim kvůli jeho údajné korupci.

Bindiová premiérovi na jeho sarkastickou poznámku odpověděla, že rozhodně není ženou, která je mu k dispozici.

Premiérova slova vyvolala bouři. Senátorka Patrizia Bugnanová ho nazvala šovinistou. „Někdo už mu povězte, že není žádný George Clooney,“ řekla. Spisovatelka Barbara Spinelliová a akademičky Nadia Urbiantiová a Michaela Marzanová napsaly: "Protestujeme proti takovému kretenizování žen, demokracie a politiky. Tento muž uráží ženy a demokracii. Zastavme ho". Deník La Repubblica následně obržel na 3000 fotografií žen s nápisy jako "Nejsme tvé konkubíny".

Petici odsuzující výrok podepsalo přes 97 000 žen.

Nejde zdánlivě o ojedinělý kontroverzní výrok 73letého premiéra. Mezi ty nejčerstvější se řadí například ten o opáleném americkém prezidentovi Baracku Obamovi, který pronesl s odstupem času dvakrát.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám