Hlavní obsah

Další odklad brexitu nebude, zaznívá z EU i od Britů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O dalším možném odkladu odchodu Velké Británie z Evropské unie neuvažuje země samotná ani evropské společenství. Francouzský ministr zahraničí Jean-Yves Le Drian v neděli naznačil, že odklad termínu není na pořadu dne a podobně se k této možnosti staví i britský ministr financí Sajid Javid.

Foto: Andrew Milligan, ČTK/AP

Britský premiér Boris Johnson

Článek

Britský premiér Boris Johnson podle svého kolegy z vlády o odklad žádat ani nemíní, místo toho chce na říjnovém summitu EU vyjednat dohodu, která umožní hladké opuštění unie. Každopádně ale Británie podle něj odejde z EU do konce října. Do brexitu zbývá 53 dnů.

„Premiér se především na jednání Evropské rady 17. a 18. (října) bude snažit uzavřít dohodu. Určitě na této schůzce nebude žádat o prodloužení (termínu pro brexit),” řekl Javid ve vysílání BBC.

Návrh zákona, který má přimět vládu k žádosti o prodloužení rozhovorů ohledně brexitu, počítá s 19. říjnem jako s konečným termínem, kdy může parlament schválit případnou dohodu, nebo nechat Británii odejít bez dohody. „Návrh zákona říká, že 19. (říjen) je důležité datum. V tomto bodě budeme zvažovat naše možnosti, naše politika je ale jasná. Nemění se nic na tom, že odcházíme 31. října,” zdůraznil. „Budeme se řídit všemi zákony, protože všechny vlády by se rozhodně měly řídit zákony. Budete si ale muset počkat a uvidíte, co se pak stane,” dodal.

Stejně odmítavě se k dalšímu odkladu staví Francie. „Za současného stavu věcí nikoliv. Nebudeme (odklad brexitu) posouvat každé tři měsíce,” řekl šéf francouzské diplomacie rozhlasové stanici Europe 1. „Je to velice znepokojivé. Britové nám musejí říct, co chtějí,” prohlásil.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám