Hlavní obsah

Další migranti utonuli při plavbě z Turecka do Řecka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ankara

Nejméně dvanáct uprchlíků se utopilo mezi Tureckem a řeckými ostrovy, když se s nimi převrhl gumový člun. Dalších 28 lidí se podařilo tureckým záchranářům z vody vytáhnout, uvedla ve čtvrtek s odvoláním na tureckou pobřežní stráž televize NTV.

Foto: Reuters

Migranti zachránění Italy

Článek

Přibližně deset uprchlíků je nezvěstných, na lodi plující z Foky na řecký ostrov Lesbos se plavilo asi padesát migrantů.

Většinu obětí tvoří Syřané. Mezi mrtvými jsou tři děti, uvedl list Daily Sabah. Dvě ženy byly hospitalizovány, jedna trpí podchlazením, druhá má zlámanou paži.

Podle jednatřicetiletého Iráčana, který neštěstí přežil, loď začala nabírat vodu, ale osazenstvo člunu s tím nemohlo nic dělat. Sám prý přišel o manželku a dceru, uvedla tisková agentura AP.

Agentura Anadolu informovala, že policie zadržela dva převaděče.

Rozbouřené moře je neodradí

Stovky běženců se nadále pokoušejí dostat se na vratkých člunech z Turecka do Evropy, byť v Egejském moři panuje v poslední době velmi nepříznivé počasí se silným větrem.

Mnoho člunů se v bouřlivých vodách převrhne, k čemuž přispívá to, že jsou přeplněné. Desítky jich musejí zachraňovat příslušníci řecké a turecké pobřežní stráže i dobrovolníci či rybáři.

Uprchlíků v prvních dvou lednových týdnech ubylo, přesto podle Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) za prvních 16 lednových dní připlulo do Řecka 29 088 běženců. To znamená, že denně se takto do EU dostalo v průměru zhruba 1800 lidí. Ještě v prosinci připlouvalo na řecké ostrovy v průměru 3500 lidí denně.

Reklama

Výběr článků

Načítám